Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 06.04.2023. 09:00

Pčelinjak tijekom travnja - počinju intenzivniji radovi

Ukoliko iz nekih razloga nismo, sada je vrijeme za detaljan pregled svih zajednica koji vršimo za mirnog vremena na temperaturi iznad 15°C, ali ne samo to.

Foto: Depositphotos/branex
  • 1.654
  • 134
  • 0

U travnju, radovi u pčelinjaku postaju prilično intenzivni te se uglavnom početkom mjeseca fokusiraju na završnu pripremu pčelinjih zajednica za sezonu ili nabavku novih zajednica.

U ovom, kao i u svim nadolazećim mjesecima pčelarske sezone nastavljamo održavanjem postavljenih higijenskih pojilica. Ne zaboravimo voda mora biti prisutna u pčelinjaku tijekom cijele sezone.

Osim toga treba obavezno postaviti 'mamce' za stršljene i ose jer će ti 'posjetitelji' pčelinjaka također dolaziti na slatku umjetnu pašu. Ukoliko iz nekih razloga nismo, sada je vrijeme za detaljan pregled svih zajednica koji vršimo za mirnog vremena na temperaturi iznad 15°C, ne ispod i ne po vjetrovitom vremenu.

Mjesec je to kada se kod proizvođača matica određuju pčelinja društva iz kojih će odabrati najbolje zajednice i odrediti ih za daljnji uzgoj. Težnja i orijentacija svakog pčelara trebala bi se odnositi isključivo na poslove za koje smo se opredjelili. Time se ostvaruju veći i kvalitetniji prinosi, a vremenski nikad nećemo biti u 'škripcu'.

Krajem travnja obično je vrijeme za prvu jaču pčelinju pašu kada cvijeta uljana repica. Do tada na voćnoj paši trebali bi već izjednačiti jačinu svih zajednica u pčelinjaku.

Neke od zadaća koje bi pčelari trebali obaviti u ovom mjesecu su:

  1. Pregledavanje pčelinjih zajednica: Pčelari bi trebali pregledati svoje pčelinje zajednice kako bi provjerili jesu li zdrave i jake. Ovo bi trebalo uključivati pregled stanja legla, broj pčela i količinu hrane u košnici.

  2. Dodavanje novih okvira: Ako pčelinja zajednica izgleda jako jaka, pčelari bi mogli dodati nove okvire kako bi povećali prostor za odlaganje meda i legla.

  3. Uklanjanje umrlih pčela: U ovom mjesecu, pčelari bi trebali redovito uklanjati mrtve pčele iz košnica kako bi spriječili širenje bolesti.

  4. Hranjenje pčela: Ako zajednica izgleda kao da nema dovoljno hrane, trebali bi početi hraniti pčele šećernim sirupom ili drugim umjetnim izvorima hrane.

  5. Čišćenje košnica: Trebali bi očistiti košnice od propolisa i ostalih otpadaka kako bi osigurali čist i zdrav prostor za pčele.

  6. Priprema opreme: Pčelari bi trebali pregledati svoju opremu i osigurati da je sve spremno za sezonu sakupljanja meda i polena.

  7. Planiranje: Planirajtiesvoje aktivnosti za sljedeće mjesece, uključujući pripremu košnica, nadzor nad bolestima i štetnicima, te pripremu za sezonske promjene.


Tagovi

Travanj Radovi u pčelinjaku Mamci za stršljene Pregled zajednica


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.