Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Marica Čavlina
  • 16.07.2014. 10:40

Pčelinji proizvodi iz radionice obitelji Čavlina

Iz radionice Marice Čavlina svaki dan izlazi neki novi specijalitet od pčelinjih proizvoda!

Foto: Tomislav Drezga, depositphotos.com, DarioSz
  • 731
  • 48
  • 0

U Marasovini, nedaleko Oklaja djeluje obiteljsko gospodarstvo Marice Čavline i njenog supruga Miljenka, koje se bavi pčelarstvom i spravljanjem raznih specijaliteta iz pčelinjih proizvoda. Kada sam ga prije nekoliko godina posjetio, doista sam se iznenadio što se sve od meda može proizvesti i što sve izlazi iz njihove radionice. Ponovo smo se sreli na Nacionalnom sajmu pršuta u Sinju. Miljenko Čavlina izložio je svoje proizvode i pobudio velik interes posjetitelja.

Zainteresiran što se novo zbiva u tom gospodarstvu, porazgovarao sam s Miljenkom koji je tom prigodom kazao, "Na samoj granici, unutar Nacionalnog parka Krka, držim svoj pčelinjak koji broji oko 250 pčelinjih zajednica. Osim meda, proizvodimo doista raznovrstan izbor specijaliteta od meda i drugih pčelinjih proizvoda. Posebno su poznati i traženi medni likeri, od kojih je jedan sladak i jedan gorak, ovisno o vrsti ljekovitih trava koje dodajemo. Kako se na području parka Krka sukobljava kontinentalna i mediteranska vegetacija, izbor aromatičnih i ljekovitih trava je doista velik. Kao baza služi prava domaća rakija loza, med i tinkture posebno odabranih trava. Sve se to spravlja prema preporuci struke, posebno s Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu.

OPG Marica Čavlina

Osim toga, u posljednje vrijeme razvijamo i niz drugih proizvoda, a najnoviji je hit medni ocat za kojega kažu, nakon svih učinjenih analiza, da se radi o veoma dobrom lijeku za dijabetičare, osobe s povišenom masnoćom u krvi , osteoporozom i nekim drugim bolestima. Uskoro će se taj lijek naći u ljekarnama, jer nam je i Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao zeleno svjetlo. Uskoro ćemo ponuditi na prodaju i matičnu mliječ, pored propolisa koji već tradicionalno proizvodimo. Još jedan lijek koji razvijamo i nadamo se da će uskoro krenuti u ljekarne je sirup protiv kašlja na bazi bučinog ulja i propolisa, tako da će ga moći koristiti i djeca. Isto tako, kreće proizvodnja raznih krema iz pčelinjih proizvoda.

Najveći problem je plasman

U posljednje vrijeme svi osjećaju krizu pa i mi mali proizvođači. Svi mi koji smo pokušali raditi s velikim trgovačkim centrima imamo vrlo loša iskustva. Ja sam potpuno prekinuo raditi s njima, već obilazim sajmove, na nekoliko mjesta radim s manjim trgovinama i na neke druge načine se snalazim i plasiram naše proizvode. Za sada nemam većih problema jer mi osigurava plasman najviše kvaliteta naših proizvoda."

Uvozni med ruši cijenu domaćeg

Miljenko napominje da hrvatskih pčelara ima dovoljno i kada bi se vodila bolja politika u pčelarstvu podmirili bi sve potrebe domaćeg tržišta, a dio bi mogli izvoziti i to kao veoma kvalitetan med. Međutim, uvozi se na tisuće tona nekvalitetnog meda iz Ukrajine, Rusije, Kine pa čak iz Argentine. "To je sve samo nije pravi i kvalitetni med, a on takav kakav je ruši cijenu kvalitetnog meda, pogotovo meda s područja Dalmacije, kanjona Krke i drugih područja bogatih aromatičnim i ljekovitim biljem, ekološki čistim. Kao i većina pčelara ove godine nisam dobio niti kune poticaja, iako sam uložio preko milijun i pol kuna svojih sredstava za podizanje novog pogona.

Sve što radimo, radimo u suradnji sa znanošću i ovom se prigodom moram zahvaliti prof.dr. Marku Jeliću i prof.dr. Mirku Gugiću, koji su se stavili u službu razvoja cijelog ovog kraja Šibensko - kninske županije i osobito pomažu nama, malim gospodarstvenicima. Molio bih Vladu i Ministarstva da im ostavi što više prostora, jer samo na taj način možemo pokrenuti gospodarstvo u Županiji, a i šire", zaključio je Miljenko Čavlina.

Foto: Tomislav Drezga, depositphotos.com, DarioSz


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

OPG Čavlina Marica Čavlina Marasovina Nacionalni sajam pršuta Nacionalni park Krka Miljenko Čavlina Liker od meda Pčelarstvo Pčelar Medni ocat Matična mliječ Propolis Marko Jelić Mirko Gugić Šibensko - kninska županija Plasman Tržište Uvo


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.