Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sajam meda
  • 19.11.2020. 15:45

Peti Međunarodni kongres pčelarstva održava se ovog vikenda

Kako ističe predsjednik Organizacionog odbora, Sanel Hodžić, predstavljanjem znanja i iskustva na Kongresu nastoji se doprinijeti razvoju pčelarstva kako u našoj zemlji tako i u čitavom regionu. 

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 159
  • 133
  • 0

Peti Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima međunarodnog karaktera, biće održan u naredna dva dana - petak 20. i subotu 21. novembar. 

S obzirom na postojeću situaciju, uzrokovanu aktuelnom pandemijom, organizatori su prezentacije i diskusije preusmjerili na online platformu dok će dio učesnika biti fizički prisutan u Tuzli. 

Najavljeno je 38 istraživačkih tema koje će biti predstavljene putem usmenih i web prezentacija, preko Zoom platforme. Uz predstavnike akademske i istraživačke zajednice, te pčelarskih udruženja i saveza iz cijele BiH, učesnici dolaze i iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, Ukrajine, Turske i Velike Britanije, poručuju organizatori.

Doprinos za pčelarstvo čitavog regiona

Prisustvo na ovom događaju najavila je i Anna Burga, ispred Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija - FAO. 

Dragan Spaić osmislio termos-košnicu, pobrao nagrade diljem svijeta, a i pčele su mu zahvalne

Svrha Kongresa je međusobno povezivanje akademske zajednice, pčelara, poljoprivrednih proizvođača, industrije (prehrambene, farmaceutske, hemijske i drugih) te državnih institucija u jedinstven lanac vrijednosti. Zbog toga strukturu učesnika, na domaćoj i međunarodnoj razini, čine predstavnici naučnih instituta, pčelara, industrije, poljoprivrede i državnih organa. 

"Prezentiranjem znanja i iskustva na ovoj manifestaciji, nastoji se doprinijeti razvoju pčelarstva u Bosni i Hercegovini ali i čitavoj regiji. Polazi se i od činjenice da pčelarenje može umanjiti siromaštvo u ruralnim sredinama te smanjiti migracije stanovništva, a to su i glavni prioriteti društva. S tim u vezi, pčelarskoj proizvodnji je neophodno povećanje produktivnosti, unapređenje kvalitete, ali i povećanje efikasnosti i učinkovitosti", ističe prvi čovjek kongresa, prof.dr. Midhat Jašić.

Primjena znanja u praksi

Pored centralnog mjesta održavanja, na Tehnološkom fakultetu u Tuzli, preko online platforme biće aktivno još 200 učesnika iz čitavog svijeta. Institut za zdravlje i sigurnost hrane, u Zenici na ovom događaju osim svojih tema u okviru programskih sadržaja, pruža podršku u organizaciji i provedbi kongresa. 

Predavanja će držati eminentni stručnjaci poput Ali Timucin Atayoglu (predsjednik Asocijacije apiterapeuta iz Istanbula, Turska), Anna Burka (nacionalni savjetnik za FAO), Mohamed Osmani (Univerzitet u Yorku, Velika Britanija), Janko Božič (Biotehnički fakultet Ljubljana, Slovenija), Slađan Rašić (Fakultet ekološke poljoprivrede, Univerzitet Edukons, Sremska Kamenica, Srbija), Kadrija Hodžić (Ekonomski fakultet Tuzla, BiH), Nataša Lilek (Asocijacija pčelara Slovenije, Lukovoca, Slovenija), Dragan Jovanov (Bitola, Makedonija) i Seda Nurtac Bayramoglu (Apitherapy Research Team, Turska asocijacija apiterapeuta, Istanbul Turska).

Mladi sve više prepoznaju značaj i okreću se pčelarskoj proizvodnji

Diskusije obuhvataju proizvodnju meda u svijetu, iskustva pčelarenja iz Malezije, nova istraživanja iz oblasti tretmana protiv bolesti pčela, bolesti društava, predatore i štetočine u pčelarstvu, proizvodnju matične mliječi, ali takođe i pripremu zajednica za zimovanje, tipove košnica, prihranjivanje i pčelarenje u vrijeme COVID-19, kao i stanje i perspektive ove grane u našoj zemlji.

Pčelarstvo u doba korone

Neke od najavljenih tema su i primjena analize i mjerenja u određivanju boje meda, standardizacija polena, kao i karakterizacija makedonskog šumskog meda. Značajno je spomenuti i sadnju medonosnog bilja, inteligentne kontrolne uređaje, praćenje potrošnje meda na području Našica, savremene metode detekcije patvorenog meda, kao i pakiranje polena, legislative i modele podrške u pčelarstvu. U situaciji aktuelne pandemije, govoriće se o antibakterijskom djelovanju meda od kestena, njegovoj ulozi u vegetarijanskoj prehrani, značaju propolisa u jačanju imunog sistema, pčelinjem otrovu u zaštiti pčelara od koronavirusa i brojnim drugim.

Kako ističe predsjednik Organizacionog odbora, Sanel Hodžić, predstavljanjem znanja i iskustva na Kongresu nastoji se doprinijeti razvoju pčelarstva kako u našoj zemlji tako i u čitavom regionu. 


Tagovi

Kongres o pčelarstvu Pčelarska udruženja Anna Burga Online platforma Pčelari Midhat Jašić Sigurnost hrane Proizvodnja meda Sanel Hodžić


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.