Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć pčelarima
  • 23.07.2021. 11:35
  • Grad Zagreb, Zagreb

Podbacile pčelinje paše - uzgajivači trebaju pomoć

Na mikrolokacijama su pčelari morali vršiti prihranu pčela čak i u vrijeme cvatnje bagrema što samo po sebi govori o razmjerima šteta, čulo se na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede.

Foto: Lucija Bencarić
  • 1.146
  • 201
  • 0

Sastanak vezan uz problematiku nedostatka paše i zastupanja pčelara u donošenju mjera i odluka po pitanju Nacionalnog pčelarskog programa, Pravilnika i važećih Zakona vezanih uz ovu djelatnost, održan je u Ministarstvu poljoprivrede. 

Prezentirani su gubici po pojedinim županijama koji variraju, no ukazuju na hitnu potrebu potpore u vidu šećera ili drugih mjera kako bi se pčelama omogućilo što kvalitetnije uzimljavanje. Mjesec je srpanj, no još nije poznato kada će ići potpore i koliko te je li ministrica Marija Vučković u Luksemburgu uspjela dogovoriti dodatnu pomoć za pčelarstvo.

Na velikom dijelu županija proljetna pčelinja voćna paša, ali nakon toga i ona uvijek medonosna bagremova, podbacila je i do 100 posto. Na mikrolokacijama su pčelari morali vršiti prihranu pčela čak i u vrijeme cvatnje bagrema što samo po sebi govori o razmjerima šteta.

Istaknuto je i kako je nelogično da su u izradu programa uključeni isključivo predstavnici Hrvatskog pčelarskog saveza koji okupljaju samo dio pčelara te da se u odlukama koje se donose ne sudjeluju sve udruge članice.

Odgovoreno im je kako se svi mogu aktivno uključiti svojim prijedlozima dopuna i izmjena programa pa i onim predloženim koji će svi biti razmotreni pa će kao takvi nakon toga ići na javno savjetovanje. 

Hrvatska pčelarska služba 112 i dalje uz potporu Ministarstva 

Kao dobar primjer organizacije za kraj još je jednom potvrđeno kako će se rad Hrvatske pčelarske službe 112 koji je kao osmišljen i organiziran projekt prepoznalo i resorno ministarstvo dići na nacionalnom, ali i lokalnom nivou na “veću – višu razinu”. 

Sastanak je održan u Ministarstvu poljoprivrede (Foto: A. Karlović)

Sastanku su prisustvovali Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Goran Lipavić, ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zdravko Barač, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, Gordana Duvnjak, voditeljica odjela za peradarstvo i pčelarstvo, Zlatko Tomljanović iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, te predstavnici udruga pčelara iz pet županija i to iz: Karlovačke Joso Pleš uzgajivač matica; udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Splitsko-dalmatinske županije Tomas Željko; Primorsko-goranske iz koje su došli Josip Brajković i Mile Jurković iz udruge proizvođača meduna, kadulje i vriska Sjevernog Velebita i primorja; Splitsko-dalmatinske Mirko Ljubičić iz udruge Ulišće; Varaždinske Antun Karlović iz udruge Pčelarstvo online i Vukovarsko-srijemske Damir Piljić kao predsjednik i predstavnik udruge Matica iz Županje.


Tagovi

Uzgoj pčela Loše paše Gubici Sastanak


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.