Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška pčelarima
  • 01.09.2021. 11:00

Podijeljena 24 start up paketa za pčelare, da krenu sa proizvodnjom

U okviru paketa se nalazi po pet rojeva, vrcaljka za med za šest ramova, a takođe sadrže i pčelarsku bluzu, kantu za med, satne osnove, dimilicu, kao i pčelarski nož i rukavice.

Foto: Depositphotos/Cezar_KSV
  • 179
  • 71
  • 0

U okviru IFAD projekta realizovana je isporuka start up paketa za pčelare početnike, na području koje pokriva Poljoprivredni klaster "SRP", od strane jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata zajedno sa Savezom pčelara RS. 

Kako navodi Srna, podijeljena su 24 paketa u okviru kojih se nalazi po pet rojeva, vrcaljka za med za šest ramova, a takođe sadrže i pčelarsku bluzu, kantu za med, satne osnove, dimilicu, kao i pčelarski nož i rukavice. 

Cilj pomenutog projekta je da se motivišu mladi pčelari kako bi započeli sa svojom proizvodnjom, uz olakšice koje se na ovaj način pružaju. 

Cilj podstaći vlastitu proizvodnju meda

Navedeni vid potpore budućim proizvođačima, ali i onima koji su iskusniji u proizvodnji meda i ostalih pčelinjih proizvoda, dosta znači i olakšava proizvodni proces, naročito u godinama poput ove - prilično nepovoljnim, ocjenjuju iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede RS.

Pčelarska sezona u 2021. godini bila je izuzetno loša. Ostvareni su minimalni prinosi meda ili ih čak uopšte ni nema, tačnije, košnice su prazne pa je pitanje hoće li ga biti i za prihranu pčela, smatraju poljoprivrednici. 

Raspisan konkurs za dodjelu drugog start-paketa pčelarima

Podsjetimo, sličan projekat realizovan je i prošle godine koji je sufinansiran iz sredstava Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede (IFAD), a sprovodili su ga nadležni iz ministarstva poljoprivrede u saradnji sa Udruženjem pčelara Roj, u Opštini Istočna Ilidža. 

Lokalna samouprava učestvovala je sa 20 odsto dok su preostalih 40% finansirali pčelari, odnosno, oni koji su se prijavili po pozivu.


Tagovi

Mladi pčelari Start up paketi Proizvodnja meda Podrška pčelarima Pčelarska sezona Prinosi meda


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !