Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kongres pčelara
  • 24.08.2017. 15:00

Pohlepa u pčelarstvu dovodi do patvorenog meda

Prof. dr. Drago Šubarić preporučio je kupovinu na kućnom pragu od iskusnih i pčelara, jer nam to daje kakvu takvu sigurnost.

Foto: sajamšljive
  • 2.210
  • 139
  • 0

U Gradačcu, u susjednoj BiH, je otvoren 2. Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima sa međunarodnim sudjelovanjem na kojem će biti prezentirano 55 znanstveno-istraživačkih radova i iskustava iz pčelarske prakse. U ime organizatora i suorganizatora Kongres je otvorio prof. dr. Drago Šubarić dekan Prehrambeno-tehničkog fakulteta u Osijeku.

Na ovom znanstvenom skupu sudjeluje preko 200 članova akademske zajadnice, predstavnika agencija, zavoda i institucija iz sektora poljoprivrede, zaštite zdravlja i životne okoline kao i iskusni pčelari iz BiH i zemalja regije.

Kupujte med na kućnom pragu

Prof. dr. Drago Šubarić je govorio o patvorenju meda i preporučio kupovinu na kućnom pragu od iskusnih i pčelara, jer nam to daje kakvu takvu sigurnost.

"Radi se o velikom problemu patvorenja, jer je pohlepa i u ovoj branši dovela do toga da potrošači gube i ne dobiju proizvod koji očekuju i žele. Zbog ovog problema trpe i pravi pčelari. Prilikom patvorenja meda koristi se šećer, sirupi na bazi kukuruznog škroba i druge različite tvari koje mogu imati štetan utjecaj. Problem je i zagrijavanje meda kako i lažno deklarisanje. Zbog svega toga je kupcima teško otkriti patvoreni med. Postoje metode za suzbijanje ove pojave poput zaštite proizvoda oznakom izvornost, i što znači da je proizvod kontroliran", rekao je prof.dr. Šubarić.

Pčela je ugrožena i moramo slušati struku i nauku kako bi jednim multidisciplinarnim pristupom zaštitili pčele ali i naše zdravlje i životnu okolinu, poručeno je sa prvog dana Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima u Gradačcu.

Razvoj pčelarstva i ruralnih područja

U organizaciju kongresa su uključeni Gradačački sajam d.o.o. Gradačac, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli i Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, pčelarski savezi F BIH i TK te instutucije, udruženja i organizacije koji podržavaju razvoj pčelarstva.

"Cilj kongresa je da ujedinimo akademsku zajednicu iz oblasti pčelarstva, poljoprivredne proizvođače, prehrambenu industriju i iskusne pčelare kako bi prezentirali svoja znanja s ciljem da se to znanje upotrijebi za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnih područja općenito", istakao je predsjednik Organizacionog odbora kongresa prof. dr. Midhat Jašić.

Foto: sajamšljive


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]