Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpora pčelarima
  • 02.12.2020. 16:30

Pomoć međimurskim pčelarima: do 860 kuna potpore po stradaloj zajednici

Za potporu su prihvatljivi pčelari koji su upisani u Evidenciju za 2020. godinu, a kod kojih je inspekcijskim nadzorom utvrđen pomor.

Foto: Depositphos/FotoHelin
  • 179
  • 91
  • 0

Donesen je Pravilnik o provedbi programa potpore međimurskim pčelarima vrijedan milijun kuna, navode iz Ministarstva poljoprivrede. 

Ovim im se Programom, podsjećaju, pomaže nadoknaditi izgubljenu dobit zbog naglog prestanka proizvodnje te nastavlja provedba mjera Ministarstva za unapređenje cjelokupnog sektora pčelarstva.  

Potpora će se dodjeljivati za štete nastale pomorom zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima dopremljenim na područje navedene županije u skladu s Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše.

"Iznos potpore određuje se razmjernom raspodjelom financijskih sredstava iz Programa u skladu s brojem stradalih pčelinjih zajednica, a najviše do iznosa od 860 kuna po zajednici", stoji u priopćenju. 

Zbog pomora u lipnju, milijun kuna potpore pčelarima Međimurske županije

Za potporu su prihvatljivi pčelari koji su upisani u Evidenciju za 2020. godinu kod kojih je inspekcijskim nadzorom utvrđen pomor.

Inače, prema raspoloživim podacima iz Evidencije pčelara i pčelinjaka, u Republici Hrvatskoj u 2020. godini pčelarenjem se bavi 8.500 osoba te je evidentirano 443.000 pčelinjih zajednica, što je porast broja u odnosu na 2019. godinu za 4,7% i porast broja pčelinjih zajednica za 6%. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Pomor pčela Međimurska županija Saniranje štete Ministarstvo Pravilnik


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer