Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organski med
  • 22.12.2019. 18:00
  • Trebinjska regija, Republika Srpska, Trebinje

Porodica Pažin proizvodi organski med - na 200 košnica prinos je par tona po sezoni

Nedeljko Pažin kaže da organska proizvodnja podrazumijeva mnogo uslova koji se moraju zadovoljiti, pa su i prinosi meda manji za oko 30 odsto, ali da mu cilj nisu bile količine, nego kvalitet.

Foto: Snježana Karić
  • 1.324
  • 121
  • 0

Porodica Pažin iz sela Zupci nedaleko od Trebinja među rijetkim je pčelarima u Hercegovini koja proizvodi organski med.

Smješteni na samoj tromeđi Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, pčelinjaci porodice Pažin okruženi su netaknutom prirodom i mnoštvom samoniklih ljekovitih biljaka, među kojima prednjači žalfija, što njihovom medu daje poseban kvalitet.

Počelo kao hobi, a danas profesionalni pčelari

Pčelarstvom se bave preko 20 godina. U početku je to bio hobi, krenuli su sa nekoliko rojeva, da bi to kasnije preraslo u glavnu djelatnost ove porodice.

Nedeljko Pažin u razgovoru za Agroklub kaže da se nikada ranije niko u njegovoj porodici nije bavio pčelarstvom, te da mu je to bilo potpuno strano. Prije 22 godine je slučajno, kako kaže, više iz dosade, počeo da čita knjigu koju je našao u preduzeću u kojem je tada radio.

"Riječ je o knjizi Pčelarstvo za početnike, koju je napisao dr Slavomir Popović. Pročitao sam je u roku od dva dana. Nakon toga sam sa suprugom Radom otišao kod jednog našeg čuvenog trebinjskog pčelara Vlade Anđelića od kojeg smo kupili jedan roj", prisjeća se Nedeljko.

Dodaje da je nakon toga sve išlo spontano. Košnica po košnica i danas ih ima blizu 200. Osim proizvodnje meda, proizvode matice, matičnu mliječ, polen, propolis i rojeve. Ukratko sve, osim pčelinjeg otrova.

Nedeljko ističe da je pčelarstvo zavolio od prvog dana, te da mu svaki odlazak u pčelinjak pričinjava ogromno zadovoljstvo. Ništa od toga ne bi uspio, kaže on, da mu nema supruge Rade, koja mu je i desna i lijeva ruka u poslu. "Supruga mi je najveća podrška i cijelu godinu je angažovana sa mnom u pčelinjaku. Dvojica sinova, Srđan i Bojan, imaju svoje poslove, ali pomažu i oni kada selimo pčelinjake ili kada vrcamo med", priča nam Nedeljko.

Manji prinosi, ali bolji kvalitet

On ističe da je područje Hercegovine, posebno dio u kojem oni žive, još uvijek nezagađeno što omogućava proizvodnju potpuno organskih proizvoda.

Pažini proizvode sve osim pčelinjeg otrova

Nedeljko, međutim, napominje da organska proizvodnja podrazumijeva mnogo uslova koji se moraju zadovoljiti, pa su i prinosi meda manji za oko 30 odsto, ali da mu cilj nisu bile količine, nego kvalitet.

U sedmom i osmom mjesecu, kada su velike vrućine, porodica Pažin seli svoje pčele u visoku Hercegovinu, tačnije područje Gacka i Nevesinja kako bi dobili više meda, te kako bi u zimu ušli sa  jakim pčelinjim zajednicama. Količina prinosa, kako nam priča Nedeljko, zavisi od sezone do sezone, ali u prosjeku je to par tona po sezoni.

Turisti obilaze Nedeljkove košnice 

Nedeljko ističe da su se na organsku proizvodnju odlučili jer su željeli da ponude građanima bolji kvalitet. Tome je doprinjelo i to što je Trebinje iz godine u godinu sve poželjnija turistička destinacija, pa ogroman broj turista posjećuje taj grad i okolinu. Nedeljko je u tome vidio prednost pa je odlučio da sertifikuje svoj med i tako omogući kupcima bolji kvalitet, a sebi i svojoj porodici, bolji plasman na tržištu.

U njihov pčelinjak na Zubcima kod Trebinja organizovano dolaze i grupe turista gdje degustiraju domaći med. Pored toga, Nedeljko ističe kako ima i svoje stalne mušterije koje su se uvjerile u kvalitet njegovih proizvoda.

Osim u Trebinju. Porodica Pažin svoje proizvode predstavlja i na sajmovima u Banjaluci i Sarajevu, te tako omogućavaju građanima iz drugih dijelova BiH da se upoznaju sa njihovim proizvodima.

"Na žalost, ekonomska situacija kod nas je takva da organska proizvodnja, ne samo meda, već i svih ostalih poljoprivrednih proizvoda nije toliko cijenjena koliko bi trebala da bude. Međutim, ne treba odustajati. Mi smo za sada zadovoljni kako su nas kupci prihvatili i vjerujem da će domaća proizvodnja iz godine u godinu sve više dobijati na značaju", poručuje Nedeljko.


Fotoprilog


Tagovi

Nedeljko Pažin Rada Pažin Zupci Trebinje Med Organska proizvodnja Pčelarstvo za početnike


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer