Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica meda
  • 27.09.2021. 10:00

Prinosi hercegovačkog meda najlošiji u posljednjih deset godina!?

Neki pčelari cijene ga i 25, ali ispod 20 KM u maloprodaji ne može se naći kilogram kvalitetnog hercegovačkog meda.

Foto: Depositphotos/26101981
  • 207
  • 81
  • 0

Na području istočne Hercegovine prinosi meda u ovoj godini bili su dosta skromni pa je 2021. jedna od najlošijih sezona u posljednjoj deceniji kada je riječ o medobranju.

Predsjednik Udruženja pčelara "Leotar" iz Trebinja, Obrad Ninković, kaže da su glavne paše u ovom dijelu naše zemlje iznevjerile i iz tog razloga pčelari se ne mogu pohvaliti značajnijim prinosima.

"Svaki proizvođač koji je izvrcao sedam do osam kilograma meda, može da kaže da je dobro prošao, a kad se uzme u obzir da je prosjek u ranijem periodu bio 20 do 25 kilograma po pčelinjem društvu, onda se vidi koliko je ova godina loša", kaže za Agroklub Ninković.

Uzrok tome je, smatra on, hladno proljeće ali i dugotrajna suša koja je pogodila i Hercegovinu.

"Zbog vremenskih prilika izdala je ta glavna paša u sjevernim dijelovima Hercegovine. Livada i vrijesak je zadnja ispaša koja se ovdje očekuje. Vrlo je upitno da li će nešto biti do kraja 2021. što se tiče medobranja", ukazao je on.

Velika potražnja na tržištu

Takođe, dodaje da će zbog toga na tržištu biti oskudica meda, što će vjerovatno prouzrokovati povećanje cijene tog pčelinjeg proizvoda, budući da njegova vrijednost kao i svake druge robe, zavisi od odnosa ponude i potražnje.

"U ovom trenutku potražnja za medom je veoma velika. Oni pčelari koji su ga do sada prodavali u toku cijele godine mislim da će isprazniti svoje zalihe do kraja 2021., ako to već nisu učinili", upozorava predsjednik "Leotara".

Med se traži na sve strane - nema ga bukvalno ni kilogram!?

Ističe da mu se cijena u maloprodaji kreće od 20 maraka po kilogramu pa naviše.

Prema njegovim riječima, neki pčelari ga cijene i 25, ali ispod 20 KM u maloprodaji ne može se naći kilogram kvalitetnog hercegovačkog meda. Napominje i da je epidemija virusa korona prouzrokovala povećanu potražnju, s obzirom na to da ovaj proizvod jača imunitet.

Naš med tražen i u svijetu

Naš sagovornik napominje da je onaj hercegovački posebno ljekovit zato što pčele uzimaju nektar iz divlje paše, od toga je više od 300 vrsta ljekovitog bilja.

"Mi smo u prednosti zato što naše pčele uzimaju nektar iz netaknute prirode. To je razlog zašto je hercegovački med tako kvalitetan i priznat na svjetskom tržištu".

Pojava lažnog ili patvorenog meda na tržištu koji u svojim sastojcima sadrži i otrovne, kancerogene supstance je problem sa kojim se suočavaju naši proizvođači, upozorava.

"Onaj patvoreni je ustvari glukozni i fruktozni sirup od kukuruza, obojen sa određenim aromatima i koji se nažalost ne može utvrditi bez hemijske analize da li je pravi. Zato je moja poruka svima da ga kupuju od pčelara kojima vjeruju", zaključuje Ninković.


Tagovi

Prinosi meda Cijene meda Obrad Ninković Potražnja za medom Pčelinje paše Lažni med Ljekovito bilje Pčelari


Autorica

Milena Koprivica

Više [+]

Milena je diplomirani novinar sa višegodišnjim iskustvom u medijima.