Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore pčelarima
  • 19.06.2021. 13:00

Program potpore pčelarima vrijedan tri milijuna kuna u javnom savjetovanju

Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Depositphotos/santypan
  • 1.200
  • 130
  • 0

Program potpore pčelarima zbog gubitaka medonosnog potencijala, s ciljem smanjenja gubitaka pčelinjih zajednica uzrokovanih nepovoljnim meteorološkim prilikama, upućen je u javno savjetovanje. Za njegovu provedbu, navode iz Ministarstva poljoprivrede, osigurana su financijska sredstva u Državnom proračunu u iznosu od tri milijuna kuna.    

Nepovoljne meteorološke prilike, pojašnjavaju, uzrokovale su nedostatak pčelinje paše zbog stradavanja medonosnog bilja te zadale dodatni udarac već ionako oslabljenom pčelarskom sektoru pogođenom pandemijom COVID-19 te posljedicama razornog potresa u središnjem dijelu Hrvatske.

"Na temelju prikupljenih preliminarnih podatka procijenjeni su gubici medonosnog potencijala od 80 do 100 posto", kažu iz Ministarstva. 

Javno savjetovanje možete pogledati ovdje

Putem Programa sufinancirat će se realizirana nabava šećera za prihranu pčela u razdoblju od 1. ožujka do 1. rujna 2021. godine.

Njegovom provedbom izravno će se utjecati na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na vraćanje nazočnosti ovih vrijednih kukaca na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti, zaključuju u priopćenju. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Program potpore Potpore pčelarima


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]