Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Semin Dadić
  • 25.06.2022. 12:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Bugojno

Prva vrcanja zadovoljila očekivanja pčelara - kupci rezervišu med

Dugogodišnji pčelar kaže da je veoma zadovoljan prvim ovogodišnjim vrcanjem i bagremovom pašom, koje skoro da i nije bilo protekle dvije godine

Foto: Depositphotos/Ikonoklast
  • 185
  • 78
  • 0

Pčelari iza sebe imaju nekoliko teških godina, međutim ova djeluje obećavajuće. Prva ovogodišnja vrcanja su više nego zadovoljila očekivanja. Semin Dadić iz Bugojna, pčelarstvom se počeo baviti prije 20 godina, kako kaže - sasvim slučajno. 

"Kako se moja porodica sa majčine strane dugi niz godina bavila pčelarstvom, komšije su mi sugerisale da se i ja okrenem tom vidu poljoprivrede. Prve njihove nagovore sam odlučno odbijao, a kasnije sam se prepustio izazovu", rekao je Semin na početku razgovora za Agroklub.

Komšija Ahmet najveća podrška

Kada je odlučio nastaviti tradiciju koju su njegovale dvije generacije njegove porodice, nije imao nikakvog potrebnog znanja, iskustva niti opreme. Uz pomoć komšije Ahmeta, u ovaj izazov se upustio od same nule, počeo je sa dvije košnice, a danas ih ima stotinjak.

Cijela porodica učestvuje u poslovima oko pčela (Foto: Arhiva Semin Dadić)

"Već iduće sezone sam prihvatio izazov i kupio dvije košnice, uz obećanje da ću dobiti sve potrebne informacije i pomoć, koja mi je potrebna da bih ušao u svijet pčelarstva. U to vrijeme, prije 20 godina sam te dvije košnice platio po 250 KM, a do danas se cijena košnica nije promijenila, uprkos svim poskupljenjima“, ističe naš sagovornik.

Početak je bio veoma težak, jer ulaganja su velika, problemi zbog neiskustva i nedovoljnog poznavanja pčela su se redali, kao i redovni troškovi, sve to ga je navodilo da odustane. Međutim, upornost i ljubav koja se razvijala svaki put kada je bio u pčelinjaku i koju je prenosio na svoje sinove je rezultirala uspjehom i učešćem cijele porodice u ovom poslu.

Pčelarstvo za početnike - šta vam treba i kada početi formirati svoj pčelinjak?

"Najveća podrška mi je bio komšija Ahmet, koji mi se od samog početka stavio na raspolaganje, pružio mi je više nego što sam očekivao, na svaki moj poziv se odazivao i davao  potrebne savjete i ostalo što je bilo potrebno u tom momentu", dodaje.

Društva seli širom BiH

Košnice vozi na paše širom Bosne i Hercegovine, najprije u Posavinu na bagremovu pašu, zatim na voćne paše i na kraju ih sele na obronke planine Vranice. I za njegova društva su prethodne godine bile izrazito teške, skoro da se nije imalo šta vrcati, dok ova godina djeluje obećavajuće, čak smatra da bi mogla biti jedna od boljih godina.

Pčele idu na pašu šrom BiH

"Godišnje se u prosjeku proizvede oko 10 do 20 kilograma meda po jednoj zajednici, zavisno od godine, naravno, neuzimajući u obzir loše godine kao što je bila prethodna. Uz med proizvodim i rojeve, polen, propolis, vosak, itd.", kaže naš sagovornik, koji svoje proizvode prodaje na kućnom pragu, većinom ih kupci unaprijed rezervišu.

S obzirom na stalna poskupljenja, kao i povećanja troškova oko samog pčelinjaka, pčelari su se dogovorili za usaglašavanje cijene meda i povećali je sa dosadašnjih 20 na 25 KM po kilogramu meda.

"Cijenama možemo biti zadovoljni i nezadovoljni, sve zavisi iz kojeg ugla se gleda. Ova godina svakako obećava mnogo. Prvo vrcanje je reklo bi se očekivano, bagrem nije medio posljednje dvije godine, da bi ove godine uz kasne mrazeve ponovo doveo u opasnost od izmrzavanja istog. Međutim, ostale su lokacije na kojima je iscvjetao, pa smo imali vrcanje s kojim sam zadovoljan", poručuje Semin.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Semin Dadić Bugojno Pčelarstvo Poskupljuje med


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.