Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarska udruga Bagrem
  • 20.12.2014. 17:15

Prvi Dani pčelarstva i meda u Daruvaru

Šestodnevna uspješna promocija pčelinjih proizvoda je privukla brojne posjetitelje!

Foto: depositphotos.com
  • 599
  • 57
  • 0

Nakon više od godinu dana priprema, u Daruvaru su se od 2. do 7. prosinca 2014. održali Prvi Dani pčelarstva i meda. "Njihov cilj je bio predstaviti javnosti pčelarske proizvode, koje djeluju blagotvorno na zdravlje", kazao je Zmagoslav Koudela, predsjednik daruvarske pčelarske udruge Bagrem iz Daruvara, koja ove godine slavi svoju 40. obljetnicu djelovanja.

Događaj, održan pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i grada Daruvara, započeo je 2. prosinca izložbom pčelarstva u Gradskoj knjižnici. Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Veronika Pilat, a program je upotpunio nastup djece obaju daruvarskih vrtića, češkog vrtića Ferdo Mravenec i hrvatskog Vladimira Nazora. Prikazan je i dokumentarni film "Više od meda" u kinu 30. svibnja, gdje je ovaj prvi pčelarski festival otvorio predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Vladimir Bilek. Prisutne je pozdravio daruvarski gradonačelnik Dalibor Rohlik i predsjednik Pčelarske Udruge Bagrem Zmagoslav Koudela, a programu su prisustvovali brojni zainteresirani.

Donacije meda dječjim vrtićima

Proslava pčelara se nastavila 3. prosinca donacijom meda, prilikom čega su sedam kilograma donirano daruvarskim vrtićima, koji su pripremili program u kinu te po šest kilograma vrtićima u Dežanovcu, Đulovcu, Končanici i Siraču.

U prostorijama Gradske knjižnice održalo se predavanje dr. sc. Maje Dražić iz Hrvatske poljoprivredne agencije na temu "Kvaliteta i pakiranje meda i pčelarskih proizvoda". Pčelarske proizvode, od meda i pčelinjeg voska do čaja, likera i palačinki s medom i medenjake, koje su pekli studenti ekonomske i turističke škole, mogle su se kupiti i degustirati u centru Daruvara od 5. do 7. prosinca.

Prva pčelarska manifestacija ovoga tipa u Daruvaru je kulminirala u Gradskoj vijećnici u nedjelju 7. prosinca, za blagdan zaštitnika pčela i pčelara svetog Ambrozija, na svečanoj sjednici Udruge Bagrem. Bili su prisutni pčelari iz Osijeka, preko Pakraca, Čazme, Grubišnog Polja, do Bjelovara. Osim što su dodijeljena 23 priznanja u ime udruge Bagrem je ova daruvarska pčelarska udruga i sama nagrađena priznanjima Hrvatskog pčelarskog saveza, županije i udruge Maslačak iz Grubišnog Polja.

Poticati domaću potrošnju meda

Da grad Daruvar i vizualnim identitetom podržava pčelarske udruge, najavila je zamjenica gradonačelnika Veronika Pilat: "Postavljanjem pokaznih košnica na zgradu gradske uprave u Daruvaru i u park šumi, koju smo ove godine otvorili, htjeli bismo posjetiteljima ukazati da je Daruvar poznat ne samo po vinu i pivu, već i po medu."

Nakon nedjeljne svečane sjednice, povodom 40-te obljetnice angažiranog rada daruvarske pčelarske udruge Bagrem, daruvarski župnik Ivan Nikolić predvodio je misno slavlje u prepunoj Crkvi Presvetog Trojstva. "Iako daruvarski pčelari više od deset godina organiziraju događaj pod nazivom Dan meda, ipak će ova akcija biti veća i kompatibilna", uvjeren je Zmagoslav Koudela, koji je ukazao važnost poticanja povećanje domaće potrošnje meda. Ipak postoji pozitivan trend, budući da je ove godine potrošnja dosegla 1,2 kilograma po osobi, a prije pet godina bila je samo 0,5 kg/osobi godišnje.

Bagrem je proslavio 40. godišnjicu

Prvi pčelarski ogranak na daruvarskom području osnovan je 1935. godine s tada aktivnih šezdeset i šest članova unutar Hrvatsko-slavonskog pčelarske udruge u Osijeku. Pčelarsku udrugu Bagrem osnovalo je 17. veljače 1974. devetnaest osnivača, od kojih je pet na ovom području još uvijek aktivno. Tijekom četrdeset godina pčelarska se zajednice razvijala. Trenutno je u Bagremu sto i jedan član, od toga sedam žena, koje se brinu za gotovo sedam tisuća košnica. Hvatski pčelarski savez je krovna organizacija koja se sastoji od 146 pčelarskih udruga sa 6,5 tisuća članova.

Hrvatska trenutno raspolaže s 560.000 košnica s godišnjom proizvodnjom od 7.500 tona meda. Od 11.000 pčelara njih je 8.000 organizirano u 146 pčelarskih udruga, od kojih je 6.500 članova Hrvatskog pčelarskog saveza. Samo 1,2% su profesionalni pčelari a ostalima je pčelarstvo dodatni prihod.

Kakva je bila pčelarska godina 2014.?

Ovogodišnji urod meda u Hrvatskoj bio je samo 10% od ukupne proizvodnje u normalnim godinama. RCH proizvodi 4-7 tona meda godišnje, ove godine to je bilo samo 500 tona. Pčelar, koji je u normalnim godinama imao prinos 1000 kg meda, ove godine imao je samo 100 kg, potvrdio je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, Vladimir Bilek.

Savez je ove godine od Ministarstva poljoprivrede osigurao poticaj u iznosu od 16,5 milijuna kuna. Pola od toga bila su sredstva iz državnog proračuna i pola iz Europskih fondova. Bez obzira na loše klimatske uvjete ove godine nije bilo većega ugibanja pčela, ali bilo je problema s bolestima. Svi registrirani pčelari su dobili subvencije iz državnih sredstava za liječenje bolesti pčelinjih zajednica, uglavnom varooze.

"Najveći ovogodišnji problem bio je ne samo varooza, ali i nozemoza i američka gnjiloća. Zajedno s pčelarima iz Češke, imamo razrađen način borbe protiv ovih bolesti", naglasio je Vladimir Bilek.

Od rujna 2014. na tržištu "Med iz lijepe naše"

Projekt, na kojem je radio Hrvatski pčelarski savez i Hrvatska poljoprivredna agencija, pokrenut je u srpnju ove godine, odnosi se na podrijetlo i kvalitetu meda. Od rujna 2014. su tom oznakom obilježene staklenke domaćeg meda na policama dućana, čija je kvaliteta analizirana u laboratoriju u Križevcima. Zahtjev za dobrovoljno označavanje meda mogli su zatražiti svi registrirani pčelari. Ovim je projektom napravljen veliki korak brendiranju domaćeg meda i hrvatske kvalitete.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Zmagoslav Kudela Bjelovarsko - bilogorska županija Izložba pčelarstva Veronika Pilat Vladimir Bilek Dalibor Rohlik Daruvar Donacija meda Maja Dražić Hrvatska poljoprivredna agencija Hrvatski pčelarski savez Domaća potrošnja meda Dan meda Mini


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]