Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Košnice
  • 12.03.2023. 10:30

Prvi proljetni pregled pčelinjih zajednica, evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći

Proljetni pregled košnica je važan dio pčelarskog posla koji može pomoći u održavanju zdravlja pčela i poboljšanju proizvodnje meda.

Foto: Antun Karlović
  • 326
  • 37
  • 0

Proljetni pregled košnica je vrlo važan dio pčelarskog posla u rano proljeće koji se mora obaviti kako bi se provjerilo opće stanje zajednica na pčelinjaku te dobila informacija kako su pčele preživjele zimu.

Te informacije pčelaru služe da sazna i kako se pčele same pripremaju za novu sezonu i kako im on može u tome pomoći.

Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u vršenju proljetnog pregleda košnica:

  1. Odaberite topli dan bez vjetra: Pregled košnica najbolje je obaviti na toplom danu kada su pčele aktivne. Idealno bi bilo da temperatura bude između 15 i 20 stepeni Celzijusa.

  2. Otvorite košnicu: Kada je otvarate, budite pažljivi i nježni kako ne biste previše nepotrebno uznemirili svoje pčele. Savjet: Obavezno koristite osnovnu zaštitnu opremu, poput kombinezona, rukavica i pčelarskog šešira koji će vam zaštititi lice.

  3. Provjerite stanje hrane: Ako je zaliha hrane niska, pčelama bi trebalo dati dodatnu, poput sirupa od šećera ili najbolje ako je moguće meda.

  4. Provjerite leglo: Ne trebate tražiti maticu, samo pregledajte leglo kako biste utvrdili stanje matice. Ako vidite neke znakove da je leglo slabo ili nije ni prisutno, to može ukazivati na probleme, poput nedostatka matice, štetnika ili nekih bolesti.

  5. Provjerite zdravlje pčela: Ako vidite mrtve pčele u većem broju na dnu košnice, to može ukazivati na moguće zdravstvene probleme. Ako pak kod samog pregleda vidite da su pčele letargične ili neaktivne, slabo pokretne, to također može ukazivati na zdravstvene probleme.

  6. Očistite košnicu: Pregledajte košnicu kako biste uklonili mrtve pčele, vosak i ostale neželjene ostatke. Ovo može pčelama pomoći u održavanju higijene košnice.

  7. Planirajte daljnje postupke: Na temelju prvog proljetnog pregleda, možete planirati šta dalje trebate poduzeti kako biste osigurali zdravlje svojih pčela i poboljšali njihovu buduću moguću proizvodnju meda. To može uključivati dodavanje novih okvira za leglo, uklanjanje starih ili možda i dodavanje novih košnica.

Ne zaboravite, prvi je proljetni pregled košnica važan dio pčelarskog posla koji može pomoći u održavanju zdravlja pčela i poboljšanju proizvodnje meda.

Koje radove obavljamo u pčelinjaku tokom marta?

Uvijek budite pažljivi i nježni kada pregledavate košnice kako biste izbjegli dodatno nepotrebno uznemiravanje pčela i kako biste se zaštitili od mogućih uboda.


Tagovi

Pregled košnica Prvi proljetni pregled Zdravlje pčela Zalihe hrane


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.