Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjak zimi
  • 02.02.2019. 07:30

Rade Janković inovacijama dolazi do većih prinosa meda

Pčelar iz Rogatice, Rade Janković primjenjuje mnoge inovcije na pčelinjaku kako bi došao do većih prinosa meda. Od ove godine počinje i sa nekom vrstom dvojnog pčelarenja. Zimske dane koristi za pripreme i užičava ramove za košnice.

Foto: Marijana Simanić
  • 3.058
  • 502
  • 0

Rade Janković iz Rogatice se dvadeset godina bavi pčelarstvom. Pčelari na oko stotinu LR košnica koje seli i na druge lokacije, posebno na bagrem u Semberiju.

Kaže da je ovdje surovija klima za pčelarenje i da joj se mora prilogaditi pa zato pribjegava raznim inovacijama kako bi osigurao veće prinose meda po jednom pčelinjem društvu.

Upotreba Segnerove rešetke

"Od ove godine primjenjujem jednu vrstu dvomatičnog pčelarenja. Na jaka društva stavljam Segnerovu rešetku ili pregradu, parče lesonita na sredini izrezanog, sa mrežicom za ventilaciju, a na njega jedan sanduk sa prošlogodišnjim rojem. Tako postižem da se roj bolje "grije" i prezimi, a na proljeće kad pčele počinju da opšte sa prirodom zatvaram leto na najgornjoj tijelu i pčele usmjeravam u prva dva. Na roju otvaram drugo leto, ali sa suprotne strane. Time se ojačava veliko društvo pred glavnu pašu koja u ovim krajevima traje maksimano petnaestak dana", objašnjava Janković.

Snijeg se u rogatičkom kraju dobro ispadao

Iako je obezbjedio dovoljno hrane, šećernim sirupom, za prezimljavanje pčelinjih zajednica, Janković početkom februara krajnji ram sa zatvorenim medom stavlja na satonošu kao stimulaciju društva. Zato je izgradio poseban zbijeg dubok deset centimetara.

Rade Janković ne utopljava pčelinje zajednice

"Nema bolje prihrane pčela od one sa medom. Ta društva brzo ojačaju, stvaraju veće leglo i više pčela i prinosi nekatara su uvećani",  dodaje pčelar iz Rogatice.

Utopljavanje pčela - da ili ne?

Zanimljivo je da Janković ne primjenuje ni jednu vrstu utopljavanja pčelinjih zajednica u košnicama tokom zime.

"Pčele nikad neće uginuti u klubetu od hladnoće već samo od gladi i bolesti. Testirao sam specijalnom sondom kako od janura, kad se već javlja prvo leglo, raste temparatura u košnici. Isto je i u onom društvu koje sam utoplio kartonom i novinskim papirom u zbijegu i onim gdje ništa od utopljavaljućeg materijala nisam stavio", veli Janković.

Ovaj pčelar je veliki protivnik stavljanja u toku zime šećernih pogača obogaćenih medom.

"To samo stvara probleme u košnici. Pčele jedu smejsu pogače, troše više energije, iscrpljuju se i traže vodu, a ne mogu izaći van zbog lednih dana. A pogače su skuplje od šečera od kojih se pravi vrlo jeftin šećerni sirup", kaže Janković.

Za pčelara i zimi ima posla

Priprema ramove, užičava ih i stavlja satne osnove

Vrijeme do početka izlaska pčela iz košnica ovaj pčelar koristi da pripremi sve što je potrebno da spremno dočeka proljeće.

Dodavanje pogača zimi ugrožava pčele

"Napravim polagano oko 500 ramova, obavezno sa nitnama, užičim i stavim satne osnove od voska sa mog pčelinjaka", ističe Janković.

Pčelari u rogatičkom kraju se nadaju da će ovogodidšnja pčelarska sezona biti dobra "jer se snijeg ispadao" i hladnoće neće biti u vrijeme prvih cvijetnica i cvjetanja voća kad se ojačaju pčelinja društva.

I svi s nestrpljenjem čakaju ljepše dane da vrijeme provode na pčelinjaku.


Tagovi

Rade Janković Pčelarenje Rogatica Segnerova rešetka Dvomatično pčelarenje Pčele


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.