Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pripreme za zimu
  • 10.09.2022. 10:30

Radovi u pčelinjaku u mjesecu septembru

U pčelarstvu vrijedi pravilo: Viša cijena uzimljavanja = brži i jeftiniji proljetni razvoj zajednica.

Foto: Depositphotos/SimpleFoto
  • 381
  • 21
  • 0

Iako se najčešće pčele same najbolje pripreme za zimu, ne mora uvijek biti tako. Pčelar nerijetko mora sudjelovati u uređenju/premještanju legla odnosno unutrašnjosti pčelinje zajednice prilikom priprema za zimske mjesece. Premještanjem legla usmjerava se zajednica na kojem će se dijelu košnice pčele uklupčati dolaskom zime. Prema "snimljenom" stanju radi se novi raspored u košnici, a tom prilikom dobro je pregledati i same stranice košnice.

Radovi na pčelinjaku privode se kraju, kao i prihrana no nastavlja se kontrola i borba protiv varooze. Slabe zajednice, one u kojima pčele zauzimaju manje od 4-5 okvira trebali bi pripojiti jačima. Slabe će teže prezimiti i ne pripojimo li ih, mogli bi ih izgubiti. Samo pripajanje možemo izvršiti preko novinskog papira, a selekciju matice prepuštamo pčelama, čime će opstati jača i sposobnija.

Prihranu u cilju stvaranja zaliha, ukoliko je iz određenih razloga nismo završili do kraja avgusta, možemo obaviti i u ovom mjesecu, jasno prateći vremensku prognozu i ovisno o tome gdje se nalazi naš pčelinjak.

Voskov moljac 

Za zimu pčele bi trebale ući s barem 15 kg hrane, tako će zajednica na dva nastavka težiti 38-40 dok ona na jednom nastavku 28-30 kg. Višak hrane ne brine pčele, a ne bi trebao brinuti ni pčelare. Više hrane prilikom ulaska u zimu, manje je brige tijekom zime i na proljeće.

U pčelarstvu vrijedi ona: viša cijena uzimljavanja = brži i jeftiniji proljetni razvoj zajednica. Idealna prihrana odnosno preciznija dopuna zaliha bila bi zamjena praznih okvira uskladištenim proljetnim ili bagremovim medom, jasno ako smo na proljeće razmišljali o zimi.

Prednosti takve dopune hrane su višestruke. Kao prvo pčele se ne zamaraju preradom industrijskog šećera, a drugo takvu dopunu možemo napraviti i zadnjeg lijepog dana prije zime.

Staro saće najbolje je odmah kod pregleda odvojiti i tokom zimskih mjeseci pretopiti jer takvo će u protivnom uništiti voskov moljac. Mlado saće koje imamo namjeru sačuvati za proljeće smještamo u prazne nastavke. Prazne nastavke možemo naslagati jedan na drugi i ostaviti ispod nadstrešnice.

Nadstrešnica bi trebala biti u hladu na sjevernoj strani. Voskov moljac nije aktivan na temperaturama ispod 10°C. U startu kad su još malo visoke možemo u svaki red položenih nastavaka staviti jednu sumpornu traku (drže ih sve poljoprivredne apoteke) ili jednostavno mravlju kiselinu (nerazrijeđenu) otprilike 0,5 litara po redu nastavaka. Potraju li više temperature, posudu s mravljom kiselinom dopunimo ili stavimo novu sumpornu traku.

Više zaliha, veći komfor pčelama 

Nikako ne treba zaboraviti ni činjenicu da se dolaskom hladnijih dana broj pčela u košnici smanjuje u odnosu na proljetno-ljetne mjesece. Nasuprot tome broj varroe se povećava, ako krajem avgusta ili početkom septembra ne počnemo s tretmanom protiv varooznosti pčela. Lako se može dogoditi da pokoju jako napadnutu zajednicu izgubimo i prije nego smo ušli kalendarski u zimu. Napuštanje košnice s jako varooznim pčelama i nakon toga grabež u istoj nije nimalo ugodna pojava ma koliki broj zajednica posjedujemo.

Svaka zdrava pčelinja zajednica s dostatnim zalihama hrane, vratit će uložena sredstva tokom sezone i nekoliko puta ma koliko utrošili na nju i to treba imati u vidu prilikom uzimljavanja.

Trebamo znati da zalihe na kojima pčele prezimljavaju nisu samo med i pelud, već one predstavljaju i masno proteinsko tkivo kod "zimskih" pčela. Upravo se to tkivo koristi kod prihrane prvih proljetnih legla nakon uspješnog prezimljavanja. Više zaliha unutar košnica prilikom uzimljavanja pruža pčelama veći komfor prilikom prehranjivanja svog legla. Slobodnije izlijeću na pročisne letove za vrijeme rijetkih toplijih zimskih dana itd.


Tagovi

Rujan u pčelinjaku Uzimljavanje Priprema za zimu Varroa


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.