Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjak zimi
  • 16.12.2018. 16:30

Radovi u pčelinjaku u prosincu - treba li čistiti krovove od snijega?

Košnice koje imaju ravne krovove i samim tim nezaštićena leta potrebno je držati čistim od snijega radi same ventilacije košnice, dok snijeg s krovova nije potrebno čistiti jer se smatra da je dobar izolator.

Foto: Pixabay/byrev
  • 1.000
  • 90
  • 0

Pčelari koji su u jesenskom periodu uspješno pripremili svoje pčele za zimu (osigurali dovoljne količine hrane, izolirali košnice od jakog udara vjetra) u prosincu nemaju potrebe za radovima na samom pčelinjaku. 

U ovom periodu potrebni su tek obilasci samog pčelinjaka odnosno košnica u cilju pregleda jesu li krovovi oštećeni ili otklopljeni, postoje li određene šupljine na samim nastavcima i slično. Također, može se obaviti pregled bez otvaranja košnice tako što se prislanjanjem uha i laganim kuckanjem u visini pozicioniranog klubeta čuje zujanje pčela i tako ocijeni trenutno stanje pčela. Iskusniji pčelari na osnovu zujanja mogu ocijeniti je li društvo u dobroj kondiciji, ima li maticu i dovoljne količine hrane, objašnjava savjetodavka Žana Kovačević.

Snijeg s krovova nije potrebno čistiti

S obzirom da temperature u ovom mjesecu obično ne prelaze iznad 5°S može se obaviti pregled i tretiranje varoe na onim pčelinjacima gdje to nije obavljeno u ranijem periodu.

Pčele se nalaze zbijene u klubetu tako da se preporučuje samo tretman s oksalnom kiselinom nakapavanjem po ulicama i to 5 ml/ po ulici dok tretman dimljenjem iz tih razloga nema značajnog efekta.

Košnice koje imaju ravne krovove i samim tim nezaštićena leta potrebno je držati čistim od snijega radi same ventilacije košnice, dok snijeg sa krovova nije potrebno čistiti jer se smatra da je dobar izolator.

Zimi ne otvarajte košnice

Potrebno je postaviti rešetke i suziti otvore leta i tako spriječiti mogućnost ulaska miševa i formiranja mišjeg gnijezda u košnici

U svakom slučaju potrebno je što manje uznemiravati pčele da nebi došlo do njihovog pomicanja unutar košnice, razdvajanja klubeta i na niskim temperaturama teškog ponovnog vraćanja u prvobitno stanje što dovodi do uginuća pčela. Otvaranjem košnice dolazi do pucanja propolisa kojim su pčele zatvorile nepotrebne šupljine i zbog niskih temperatura nisu u mogućnosti ponovo ih zatvoriti.

Zimski period pčelari najviše provode u zatvorenim prostorima gdje se pripremaju za sljedeću pčelarsku sezonu u vidu sklapanja i užičavanja ramova, sklapanja i bojanja novih nastavaka i izradu ostalih dijelova košnice.


Tagovi

Pčelinjak zimi Košnica Varoa Oksalna kiselina Propolis


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]