Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarski registar
  • 06.03.2019. 12:00

Registar pčelara i pčelinjaka FBiH - prijavite se na vrijeme

Pčelarski registar sadrži broj iz RPG-a, jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP), podatke o pčelaru, ukupan broj pčelinjih zajednica i tip košnica, katastarsku općinu i tipove pčelinjaka.

Foto: Pixabay/myo7lxm
  • 1.679
  • 101
  • 0

Prezentacija Registra pčelara i pčelinjaka Federacije BiH održana je u Federalnom zavodu za poljoprivredu u Sarajevu. Registar vodi i održava Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u saradnji sa općinama Federacije BiH te na osnovu Pravilnika o pčelarstvu.   

Ministarstvo je razvilo poseban softver za podršku Registru, koji je prezentiran te je provedena obuka korisnika aplikacije, odnosno općinskih službenika koji već rade na registraciji poljoprivrednih gazdinstava i klijenata Federacije BiH.   

Uspostava Pčelarskog registra jedna je od mjera propisana Pravilnikom o pčelarstvu, a uslov za upis u Pčelarski registar je prethodna registracija gazdinstva u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG). 

Dino Haračić: Uginula zajednica pčela nije sramota, ali je opasnost!

Kako je propisano pravilnikom, prijava za upis u Pčelarski registar podnosi se nadležnoj općinskoj službi, koja izdaje potvrdu o upisu u Registar. Upisom u registar, svakom pčelinjaku se dodjeljuje jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP).

Pčelarski registar sadrži broj iz RPG-a, jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka (JIBP), podatke o pčelaru, ukupan broj pčelinjih zajednica i tip košnica, katastarsku općinu i tipove pčelinjaka. Prijava o broju pčelinjih zajednica vrši se u nadležnoj općinskoj službi najkasnije do 15.5. tekuće godine na obrascu iz Priloga III. Pravilnika o pčelarstvu.

Pravilnik o pčelarstvu u kojem je i obrazac za prijavu, možete preuzeti ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Pčelarski registar Pčelari Pčelinjaci Upis Uslov Jedinstveni identifikacijski broj pčelinjaka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.