Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oprašivači
  • 11.07.2020. 15:00

Revizorski sud EU: Mjere za zaštitu pčela i drugih oprašivača uglavnom neučinkovite

U EU 78% vrsta divljeg cvijeća i 84% poljoprivrednih vrsta barem djelomično ovisi o oprašivanju uz pomoć kukaca. Ono omogućuje veću raznolikost i kvalitetu voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.

Foto: Depositphotos/Kokhanchikov
  • 169
  • 24
  • 0

Mjere poduzete radi zaštite pčela i leptira te sprječavanja njihovog izumiranja diljem Europske unije, ali i šire, uglavnom su neučinkovite, zaključio je to Europski revizorski sud.

Podsjećamo, kako bi se suprotstavila trendu i podržala politike vezane uz okoliš, poljoprivredu i zdravstvo na EU i nacionalnim razinama, Europska komisija predstavila je 2018. Inicijativu EU-a za oprašivače, prvu sveobuhvatnu na njezinoj razini, a koja se bavi divljim kukcima oprašivačima.

Moljci imaju veliku ulogu u oprašivanju biljaka

No, izgleda kako ona i nije donijela baš neke koristi. "Trenutno važeće zakonodavstvo uključuje procjene rizika temeljene na smjernicama koje su zastarjele i loše usklađene sa zakonskim zahtjevima i najnovijim znanstvenim saznanjima", istaknuto je u izvješću. 

Pad broja kolonija u posljednjih 15 godina

U EU-u 78% vrsta divljeg cvijeća i 84% poljoprivrednih vrsta barem djelomično ovisi o oprašivanju uz pomoć kukaca. Ono omogućuje veću raznolikost i veću kvalitetu voća, povrća, orašastih plodova i sjemenki.

Iako ne postoji dovoljno podataka za stvaranje jasne slike, postoje dokazi o značajnom padu broja oprašivača, prvenstveno zbog djelovanja čovjeka. Najviše podataka dostupno je o pčelama i leptirima, i oni pokazuju da je jedna od deset vrsta u Europi u opasnosti od izumiranja.

GMO bakterije mogu pomoći pčelama u zaštiti od smrtonosnih virusa?

Pčelari u zapadnoj Europi također su zabilježili drastičan pad i gubitke u kolonijama tijekom posljednjih 15 godina, a europski zakonodavci poručili su kako ovaj trend ugrožava 76% proizvodnje hrane, objavila je Europska agencija za sigurnost hrane.

Pesticidi glavni krivci

Revizori su čak otkrili kako su EU pravila o pesticidima glavni uzrok gubitka oprašivača. Iako su neke vrste djelomično ili potpuno zabranjene, između 2013. i 2019. godine dodijeljeno je 206 odobrenja za hitne slučajeve za upotrebu tri neonikotinoidna insekticida, iako je njihova primjena ograničena od 2013. godine, a regulatori EU zabranili su njihovu upotrebu na otvorenom u 2018. godini, što znači da se mogu koristiti samo u zatvorenim staklenicima.

Kako bi zaštitili pčele, Komisija je odlučila smanjiti upotrebu kemijskih pesticida za 50% te gnojiva za 20% do 2030. godine.

EK predlaže: 50% manje pesticida, 20% gnojiva, ali i poticaji za eko proizvodnju?

Invazivne strane vrste poput žutonogog stršljena (Vespa velutina) i bolesti poput parazita posebno su opasne za pčele. Klimatske promjene i porast temperature, kao i ekstremni vremenski uvjeti također su još jedan faktor koji treba uzeti u obzir.


Tagovi

Revizorski sud Pčele Mjere Zaštita Izumiranje Pesticidi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]