Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ručno oprašivanje
  • 02.06.2019. 13:30

Ručno oprašuju voćke jer nemaju dovoljno pčela i drugih oprašivača

Da bi kineski voćarski sektor uopće opstao, voćke jabuka i krušaka se oprašuju ručno jer nemaju dovoljno pčela i drugih oprašivača.

Foto: Depositphotos/izik_md
  • 1.779
  • 174
  • 0

Što se dogodi kada nema dovoljno pčela i drugih oprašivača? Plati radnike, daj im kist u ruke i pošalji da se veru po stablima voćaka kako bi voće uopće rodilo. E upravo to se dogodilo u kineskom voćarskom sektoru gdje se ručno oprašuju stabla jabuka i krušaka. U ovom poslu sudjeluju i djeca koja se penju na najviše grane kako bi se došli do svih cvjetova. 

Naime, prekomjerna upotreba pesticida i nedostatak prirodnog staništa doveli su do toga da su nestali i oprašivači. 

Divlje cvijeće i šume povećavaju broj oprašivača

Svijest o potrebi oprašivača se sve više diže. Podsjetimo, 20. svibnja smo obilježili Svjetski dan pčela i drugih oprašivača, sve se više govori o potrebi izgradnje veće raznolikosti njihovih staništa, a američke i europske studije pokazale su da je moguće povećati populaciju oprašivača sadnjom traka divljeg cvijeća u blizini usjeva, ali i sadnjom drveća i šuma. Ovakva bi praksa mogla povećati i broj insekata, prirodnih predatora koji će usjeve čuvati od štetnika i tako smanjiti upotrebu pesticida. 

Čovjek ovisi o pčelama i drugim oprašivačima - neka svaki dan bude njihov

Ipak, nisu samo pesticidi krivi za nedostatak oprašivača. Kako piše Ecoportal.net, kriv je Mao Tse Tung koji je vrapce, komarce, muhe i miševe smatrao vrlo štetnima za poljoprivredu. Objavio im je rat i pokrenuo kampanju za njihovo istrebljenje. Kako je bilo sve manje vrabaca, rastao je broj kukaca kojima su se vrapci, pored žita koje su "krali" s polja, hranili. Godine 1960. je plan istrebljenja vrabaca napušten, ali je učinjena nepopravljiva šteta! Za neke je regije bilo prekasno. 

Nakon vrabaca, skakavci 

Unatoč tome što je progon vrabaca zaustavljen, uništenje vrabaca je sa sobom donijela širenje skakavaca. Oni su bili odgovorni za strašnu kugu zbog koje je umrlo 16 do 30 milijuna ljudi. 

A kukci su se i dalje množili. Naravno, njihovih prirodnih neprijatelja nije bilo dovoljno, poljoprivredni su proizvođači sve više morali koristiti insekticide i pesticide koji, naravno, nisu razlikovali štetne od korisnih kukaca. Rezultat je bio takav da su u mnogim područjima u Kini oprašivači izumrli, a među njima i najbolji oprašivači na Zemlji - pčele. 


Tagovi

Ručno oprašivanje Mao Tse Tung Kampanja Vrapci Prekomjerna upotreba pesticida Pčele Oprašivači


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]