Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele i potres
  • 13.01.2021. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Ravno Rašće

Satni okviri sami od sebe iskakali uslijed potresa - pčele Vucićevih pod stalnim su stresom

U prvim sekundama potresa Ante Vucić je bio na pčelinjaku gdje su satni okviri iz košnica sami od sebe iskakali

Foto: Arhiva obitelji Vucić
  • 1.734
  • 343
  • 0

OPG Jasenka Vucić registriran je u Rijeci, a proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda bave se preko 20 godina. U ponudi imaju med od kadulje, lipe, vrijeska, bagrema, kestena i livadni. Tu su još i medun od jele, med u saću, ali i drugi proizvodi kao što je na primjer sirup od borovih iglica.

"Sakupljamo nativni propolis, polen i pergu, a pčelinjake osim u Sisačko-moslavačkoj županiji imamo i u Primorsko-goranskoj", govore supružnici Vucić te dodaju da košnice sele na Cres i u Gorski kotar. "Počeli smo od jedne košnice, a danas ih imamo nekih 150-160. Jedno vrijeme ih je bilo i više", doznajemo.

Prodajno mjesto im je na Orehovici, u istočnom dijelu grada Rijeke, ali koliko god mogu idu po sajmovima diljem zemlje. "To se odnosi na vrijeme prije korone, naravno", napominju.

Kuća s voćnjakom u Ravnom Rašću

2017. godine odlučili su kupiti teren na području koje je ekološki čisto pa je tako pala odluka na okolicu Gline. Kuću i zemlju s voćnjakom našli su u selu Ravno Rašće. Primjetili su da se na tom terenu pčela razvija puno bolje nego na drugim područjima i uvjereni su da je razlog tome izuzetno čista priroda. "Eto, sada se desilo to što se desilo", s tugom nam povjeravaju Vucići koji su dosadašnjim razvojem poslovanja bili vrlo zadovoljni.

Prije razornog potresa

Prije Nove godine su odlučili otići u Ravno Rašće vidjeti kakvo je stanje s košnicama, da se nije što srušilo, i općenito provjeriti situaciju. U utorak ujutro, 29. prosinca 2020. godine, od Civilne zaštite su dobili dozvolu da odu u drugu županiju radi provjere pčelinjaka. Vidjeli su da je kuća malo napukla nakon prvog potresa i da su košnice na mjestu - sve u svemu bili su zadovoljni zatečenim stanjem. Njihove su košnice smještene na podestima, povišene su od zemlje nekih 20-ak centimetara.

Zidovi i ormari padaju, sve se praši..

U vrijeme drugog, razornog potresa koji je nastupio tog istog dana, malo iza podneva, Jasenka se našla na katu kuće, a suprug je bio u pčelinjaku. "U jednom trenutku sam zatvarala ormar na katu, a u drugom doživjela pravi horor. Kuća je počela skakati, doslovno!", prepričava dodavši kako joj uopće nije bilo jasno što se događa dok su oko nje padali ormari. "Nisam mogla pomaknuti. U jednom trenu mi je prostrijelila kroz glavu misao da će se na mene nešto srušiti pa sam nekako skupila snagu, izjurila iz sobe i počela trčati kroz hodnik. Cijelo vrijeme sam vrištala", prisjeća se.

Na to se nadovezao suprug Ante slikovito opisujući kako je četveronoški tražio suprugu po kući. "Po skalama nikako nisam mogao hodati jer mi je tlo doslovno bježalo pod nogama. To je bio užas, sve po vama pada, praši se",  još uvijek s nevjericom govori. "Kada smo se sreli na katu kuće, zagrlili smo se i požurili pronaći psa. Vratili smo se u sobu, dizali ormare i tražili našeg ljubimca", opisuju događaje za koje je teško povjerovati da su se zbili u samo 22 sekunde koliko je potres trajao. Na psa se srušio regal, ali su se srećom otvorila jedna vrata tako da je prošao neozlijeđeno. "Kako smo svi skupa izašli van iz kuće da ništa nije na nas palo, ne znamo ni sami objasniti", s podignutim ramenima i usporenom komunikacijom pitaju se naši sugovornici.

Satni okviri iskakali iz košnica

U prvim sekundama potresa Ante je bio na pčelinjaku gdje su satni okviri iz košnica sami od sebe iskakali. "Tako nešto nisam nikada prije doživio i trebalo mi je neko vrijeme da dođem k sebi od šoka."

Kada su se iz kuće vratili na pčelinjak, imali su što vidjeti. "To vam je izgledalo kao da je protutnjao tornado", opisuju još uvijek uzdrmani od slika koje ih stalno prate u mislima. Sve je bilo razbacano, košnice, nastavci, pčele. "Suze su mi došle na oči", prisjeća se Ante s tugom koju nije moguće sakriti. Najteže je bilo gledati pčelice koje nisu imale sreću preživjeti ovu tragediju.

Potres napravio ogromne štete pčelarima: Upitno preživljavanje zajednica

Nakon pregleda pčelinjaka odlučili su auto odvesti dalje od kuće iz straha da ga naknadno nešto ne ošteti. "Više ne znate što vas u sljedećem trenutku čeka", obrazlažu. Prisjetili su se i kratkog pogleda na automobil u trenutku potresa. "Da ste vidjeli kako je skakao po zemlji! To je bilo nešto nevjerojatno!

Vani hladno, a pčele u košnici razbacane

Ubrzo je Ante krenuo raditi red u pčelinjaku. Trebali su sati i sati neprekidnog rada da podigne sve košnice i koliko-toliko ih složi. Već je bila mrkla noć kada je odlučio stati s poslom. "Cijelo to vrijeme pčele su me bole kao da nisu normalne", prisjeća se i dodaje da su imali sreće što nije padala kiša jer bi bilo daleko gore da ih je nakon svega još i smočilo.

Kao da je protutnjao tornado

Pčele su čini se, non-stop u stresu jer osjećaju vibracije. "Bili smo u selu kasnije u više navrata kako bi spasili što se od opreme da spasiti. Jednom sam pogledao u jednu od košnica, a one su bile sve razbacane. Temperatura je bila oko dva, a kada je hladno one su inače zbijene u klupko. Po tome se vidi da ništa nije kako bi trebalo biti", govori Ante dok nas uvjerava da se prije proljeća nikako ne može znati pravo stanje. Teško mu je i razmišljati o tome što nose mjeseci koji dolaze.

"Zvali su nas prijatelji pčelari iz svih dijelova Hrvatske da pitaju kako smo i ako nam što treba. Svi jako s nama suosjećaju, a moram priznati da su neki s nama i plakali", nastavlja te dodaje da samo drugi pčelar može u potpunosti razumjeti kako se osjeća onaj tko je izgubio pčele ili mu se nešto drugo loše dogodilo u pčelinjaku.

Pomoć prijatelja pčelara

Sljedeći dan nakon razornog potresa skupili su se kolege pčelari iz Rijeke i okolice kako bi krenuli prema Ravnom Rašću pomoći brzinski sanirati barem dio štete na kući i u pčelinjaku. "Ne može bilo tko tamo niti ići jer su u pitanju pčele. Mnogi ljudi ih se boje, a neki su i alergični na njihov ubod", pojašnjavaju naši sugovornici.

Taj drugi dan su, između ostaloga, izvlačili stvari iz kuće i tek tada postali svjesni razmjera štete. "Kada čovjek to vidi, pita se kako je uopće izvukao živu glavu", kazuje Ante. Niti jedan pregradni zid na katu nije ostao cijeli. Eto, kako se život može okrenuti u 20 sekundi, govori dok zamišljeno odmahuje glavom. Inače, supružnici Vucić su lani stavili na kuću novi krov, a sada ga je potres zajedno s dimnjakom porušio.

Ističu da uz svu nesreću koja ih je snašla, ona nije niti blizu tragedije koju su doživjeli tamo trajno nastanjeni ljudi. Pomogli su im koliko su mogli, a pomagat će i dalje. "Ravno Rašće je jako nastradalo i ljudima tamo će itekako trebati dugoročna pomoć", naglašavaju i istovremeno pozivaju da se na njih ne zaboravi.


Fotoprilog


Tagovi

Potres Pčele Stres Satni okviri OPG Jasenka Vucić Ante Vucić Ravno Rašće


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]