Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski med
  • 18.06.2018. 07:30

Slavonski med zaštićen na razini EU u rekordne 3 godine, sada nas očekuje puno posla oko certifikacije

Med je zaštićen na europskoj razini, ali slavonske pčelare očekuje puno posla oko njegove certifikacije. Upravo s ciljem edukacije pčelara u Požegi je održana skupština Udruge proizvođača Slavonskog meda. 

Foto: Youtube/screenshot
  • 595
  • 68
  • 0

Početkom godine u Službenom listu Europske unije objavljena je Provedbena uredba komisije o upisu naziva "Slavonski med" u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Med je zaštićen na europskoj razini, ali slavonske pčelare očekuje puno posla oko njegove certifikacije. Upravo s ciljem edukacije pčelara u Požegi je održana skupština Udruge proizvođača Slavonskog meda. 

"Konačni cilj druge faze je da zainteresirani pčelari dobiju potvrdu o sukladnosti te da su opunomoćeni za proizvodnju slavonskog meda sukladno parametrima koje smo zadali u našoj projektnoj dokumentaciji", rekao je Željko Vrbos, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. 

U drugoj fazi postoji niz određenih uvjeta i parametara, ali i nadzora. "Kada prođe sva procedura, med koji nam ove godine dolazi, ako ocijenimo da je sukladan, kvalitetan te da može proći kroz zadane parametre, dat ćemo na zadane analize. Sukladno obavljenom nadzoru ti medovi će ove godine moći nositi oznaku, europsku markicu kvalitete zaštite izvornosti", pojašnjava Vrbos. 

Garancija potrošačima da je u teglici kvalitetan i ispravan med

"Oznaka sama za sebe ne znači puno nama pčelarima, ali medovi koji se budu certificirali pod tom oznakom, davat će potrošačima garanciju i sigurnost da je u toj teglici zapakiran kvalitetan, ispravan med, proizveden po certifikaciji na definiranom području te da su ga kontrolirale nadležne kuće i nadležna tijela", rekao je Stanko Čuljak, potpredsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza. 

Dodatna tema skupštine bila je i promjena predsjednika Udruge proizvođača slavonskog meda. Budući da je dosadašnji predsjednik Željko Vrbos postao predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza, čelni položaj spomenute udruge preuzet će Dalibor Vidaković

"Prvi cilj ove udruge i cijelog upravnog odbora bit će okupljanje članova, proizvođača slavonskog meda i početak certificiranja da bi on mogao biti stavljen na tržište. Trebamo se prvo prijaviti za postupak certifikacije. Nakon toga će nam na teren izaći kontrolno tijelo, u ovom slučaju Biotechnicon poduzetnički centar, pregledati naše pčelinjake, prostore, vrcaonice i prostor za smještaj meda. Uzet će se uzorci koje ćemo ocijeniti da mogu pripadati skupini slavonskih medova i oni će otići na analizu", rekao je Dalibor Vidaković. 

Zaštitili med u rekordne tri godine!

Nakon analiza i zadovoljavanja specifikacije po parametrima koji su predani u Bruxelles, proizvod se označava kao izvorni hrvatski slavonski med. Udruga proizvođača slavonskog meda je, prema riječima bivšeg predsjednika, posao zaštite meda na europskoj razini odradila u rekordne tri godine

"Dobiti takvu oznaku na europskoj razini nije mala stvar. Francuzi su to radili 13 godina, ali imali su niz otegotnih okolnosti i brojne promjene europskih zakona. Mi smo u to ušli vrlo zdušno i prionuli smo poslu i to smo napravili možda čak najbrže u Europi. Ta knjiga sastoji se od puno stranica. Sad smo krenuli na prvu stranicu, dobili EU oznaku kvalitete. Sada našim članovima moramo objasniti što to je, zainteresirati ih, omogućiti im da se uključe u taj posao, a naravno na njima je da proizvode kvalitetan med", ističe Vrbos. 

Med će se pakirati u prepoznatljivu staklenku

S ciljem omogućavanja boljih uvjete pčelarenja, Hrvatski pčelarski savez je u brojnim projektima od kojih su neki u fazi završetka.  

"Tijekom ove godine je riješeno korištenje plavog dizela. Upravo se rješavaju završne odredbe tog pogonskog goriva za seleće pčelare. Najveći trenutačni projekt HPS-a je nacionalna staklenka za med koja će zaživjeti ove godine. Imat ćemo prepoznatljivu staklenku u koju će se pakirati med proizveden u Hrvatskoj po uzoru na zemlje u okruženju. Ima ih Austrija, Slovenija, Mađarska, Srbija, jedini mi to nismo imali. Nadamo se da će u jesen to biti već na tržištu", otkriva Vrbos. 


Tagovi

Slavonski med Zaštićen med EU oznaka Staklenka Udruga proizvođača Slavonskog meda Kontrola Kvaliteta Certifikat


Partner