Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani meda
  • 28.02.2020. 16:30
  • Istarska, Pazin

Smanjuje se uvoz meda, nacionalnu staklenku koristi 1.061 pčelar

Prošla je godina pokazala smanjivanje uvoza meda te vjerujem da je u tome doprinijelo i Ministarstvo, osobito uvođenjem nacionalne staklenke za med, koju je do sada preuzeo 1.061 od ukupno 8.500 pčelara, rekla je ministrica Vučković na otvaranju 15. Dana meda u Pazinu.

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
  • 1.362
  • 114
  • 0

Na 15. danima meda okupilo se stotinjak izlagača iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije, a dvodnevnu je manifestaciju u petak otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Otvarajući taj sajam i prodajnu izložbu pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme, ministrica je istaknula kako su pred tim sektorima veliki izazovi. 

Krajem ljeta prošle godine usvojen je novi trogodišnji Nacionalni program za pomoć sektoru pčelarstva do 2022. godine, koji je vrijedan nešto više od 44 milijuna kuna te će se pokušati godišnje utrošiti 14,8 milijuna kuna na sektor pčelarstva, rekla je Vučković. 

"Prošla je godina pokazala smanjivanje uvoza meda te vjerujem da je u tome doprinijelo i resorno Ministarstvo svojim aktivnostima, osobito uvođenjem nacionalne staklenke za med, koju je do sada preuzeo 1.061 od ukupno 8.500 pčelara. Nadam se da ćemo taj broj udvostručiti s određenim potporama tijekom ove ili iduće godine, a ciljat ćemo da u konačnici svi naši pčelari preuzmu nacionalnu staklenku za med", istaknula je ministrica Vučković.

Pazin je istarsko središte pčelara 

Ustvrdila je i kako su u posljednje vrijeme utvrđeni određeni problemi s deklariranjem i kontrolama pa je Ministarstvo poljoprivrede intenziviralo suradnju s Državnim inspektoratom. "Uloga inspektora koji kontroliraju med je od iznimne važnosti, dok je sam pravilnik promijenio način označavanja jer se točno mora znati podrijetlo meda", poručila je Vučković.

Govoreći o suradnji s Istarskom županija, istaknula je kako je putem Programa ruralnog razvoja do sada u Istri ugovoreno projekata vrijednih oko 620 milijuna kuna, od čega je više od 225 milijuna kuna isplaćeno. 

Navodi i kako je u sklopu drugog Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo na području Istre do sada je ugovoreno projekata u vrijednosti više od 295 milijuna kuna, od kojih je do sada isplaćeno više od 190 milijuna kuna. 

Pročelnik županijskog djela za poljoprivredu Ecio Pinzan istaknuo je kako je Pazin upravo zahvaljujući ovoj manifestaciji postao središte za pčelarstvo Istre jer time promovira pčelarstvo, med i potrošnju meda.

"Istarska županija odlučila je kroz svoju strategiju razvijati Istru kao bio regiju i pčelarstvo se izvrsno uklapa u tu strategiju. Danas u Istri imamo oko 13 tisuća košnica, imamo pčelare koji su uključeni u šest udruga i svi oni rade na promociji meda. Oni danas zajedno proizvode oko 300 tona meda", rekao je Pincan. 

Med od kestena šampion 15. Dana 

Ističe kako Istra ima mogućnost proizvodnje ekološkog meda te plasmana proizvoda od meda kroz turizam, čime se, osim prodaje samog proizvoda, prodaju i naši autohtoni proizvodi i tradicija.

U Istri ćemo poticati sve aktivnosti koje su vezane uz pčelarstvo, proizvodnju meda ali i ostale pčelinje proizvode, poručio je. 

Dane meda, koji se održavaju danas i sutra, organizira Udruga pčelara "Lipa" iz Pazina, čiji predsjednik Ranko Anđelini ističe da ta međunarodna prodajna izložba pčelarske opreme i pčelarskih proizvoda ima i stručno-edukativni karakter, a mnogo duže od same manifestacije provodi se i senzorsko ocjenjivanje meda. Tako je ove godine održano 24. senzorsko ocjenjivanje meda istarskih proizvođača - bila su izložena 24 uzorka meda, a devet ih je dobilo zlatna odličja.

To ponajbolje svjedoči o kvaliteti istarskog meda, s time da je med od kestena, s maksimalno mogućim brojem bodova, proglašen šampionom 15. dana meda, naglasio je Anđelini, dodavši kako se trenutno radi na zaštiti izvornosti istarskog meda zajedno sa pčelarima iz primorskog djela Slovenije te pčelarima Cresa i Lošinja odnosno liburnijskog djela Istre. 


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Dani meda Pazin Pčelarstvo Marija Vučković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]