Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz meda
  • 02.02.2017. 10:45

Srbija izvezla 2.145 tona meda u 2016.

Srpski pčelari su u 2016. godini izvezli 2.145 tona meda, najviše u Italiju, Norvešku, Crnu Goru, Nemačku i Austriju.

Foto: tpsdave / Pixabay
  • 2.342
  • 318
  • 0

Iz Srbije je prošle godine izvezeno 2.145 tona meda ukupne vrednosti 8,53 miliona evra. Kako se navodi u saopštenju Privredne komore Srbije, uprkos tome što 2016. godina nije bila najbolja za proizvodnju meda, na šta su umnogome uticali loši vremenski uslovi i kiša u periodu cvetanja bagrema, pčelari su zadovoljni postignutim izvoznim rezultatima.

Med velika izvozna šansa

U saopštenju PKS se dodaje da je najviše meda izvezeno na tržište: Italije, Norveške, Crne Gore, Nemačke i Austrije. Med je, kako navode, velika izvozna šansa Srbije, jer je cela zemlja pogodna za razvoj pčelarstva. Osim od proizvodnje meda naši pčelari veliku dobit mogu da ostvare i od usluga oprašivanja biljnih kultura. Dosadašnja istraživanja sprovedena u svetu potvrdila su da se pravilnom upotrebom pčela u oprašivanju, uz ostale mere, prinosi povećavaju od 60% do čak 100%.

Veliko interesovanje povećava broj košnica

Da je pčelarstvo poljoprivredna grana u ekspanziji u Srbiji potvrđuje i podatak Republičkog zavoda za statistiku. Oni tvrde da je 2015. godine u našoj zemlji bilo 792.000 košnica, što je za 17% više nego u 2014. Optimistična je i činjenica da se iz godine u godinu sve više ljudi bavi pčelarstvom, pa se može očekivati da se i broj košnica u Srbiji poveća.

Izvor: PKS

Foto: tpsdave / Pixabay


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske delatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Pčelarstvo Pčele Košnice Oprema Ministarstvo Poljoprivreda Med Izvoz Zarada Privredna komora Srbije Republički zavod za statistikuItalija Norveška Crna Gora Nemačka Austrija Oprašivanje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.