Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška pčelarima
  • 17.09.2020. 11:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Višegrad

Stanje u pčelinjacima alarmantno, lokalne samouprave pomažu u šećeru

Pčelari višegradskog kraja zatražili su pomoć u šećeru od lokalne zajednice i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kako bi prehranili svoja pčelinja društva. Lokalna zajednica je pritekla u pomoć sa tri kilograma po košnici.

Foto: Bigstockphoto/benettor
  • 387
  • 63
  • 1

Na pčelinjacima se ovih dana završava prihrana šećernim sirupom kako bi se dopunile zalihe hrane u košnicama. Ova godina je posebno specifična za pčelare Gornje - drinske regije, koji da skoro nisi ni vrcali med, odnosno, neki nisi ni isprljali vrcaljku.

Uzrok tome su loši vremenski uslovi, stalne kiše i malo sunčanih dana koji su doprinjeli da biljke ne mede i da vrijedne pčele nemaju šta da unesu u svoje košnice. Zbog toga je Udruženje pčelara "Višegrad" u ovoj lokalnoj zajednici odlučilo da uputi apele za pomoć, u cilju spašavanja svojih pčelinjih zajednica.

Ove godine nije bilo viškova meda

Predsjednik navedenog udruženja i istaknuti pčelar na području regije, Radoje Tasić, objasnio je da je u višegradskoj opštini alarmantno stanje na pčelinjacima i da proizvođači najsavršenije hrane na svijetu ocjenjuju ovogodišnje stanje kao elementarnu nepogodu i vandrednu situaciju.

"Pčelari nisu imali ni grama meda viška, tako da nisu mogli ništa ni prodati da bi obezbjedili novac za prihranu. Zbog toga su bili primorani da ulažu sopstvena sredstva u kupovinu šećera", objašnjava Tasić i dodaje da ovakva situacija nije zapamćena u posljednjih 20 godina.

Prema njegovim riječima, ispred Udruženja poslali su zahtjeve za pomoć lokalnoj zajednici i Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koje nije odgovorilo na njihovu molbu da im se na neki način pomogne u saniranju ove nepredviđene štete.

Da li će podsticaji biti dovoljni ? (Foto: Marijana Simanić)

Lokalna zajednica pružila pomoć pčelarima

Opština Višegrad izdvojila je novčana sredstva za kupovinu oko šest tona šećera koje je podjeljeno za 50 registrovanih članova udruženja i njihovih 2.300 košnica, odnosno, po tri kilograma šećera za svaku košnicu.

 "Izašli smo u susret pčelarima i njihovoj molbi i napravili smo dogovor kako da to realizujemo, da bude u skladu sa mogućnosti same lokalne zajednice jer svi znamo da su pčele i pčelari važna karika u životnom sistemu", izjavio je načelnik opštine Višegrad, Mladen Đurević, naglašavajući da je riječ o vanrednoj pomoći za ovu granu poljoprivrede i da ih ubrzo čekuje i redovni stimulans po košnici, na godišnjem nivou.

Hoće li pčele ove zime biti gladne ?!

Dugogodišnji pčelar Božo Sarić pojašnjava da je lijepo kada neko misli i na ovu grupu poljoprivrednika kada je to potrebno i da je svaka pomoć dobrodošla.

"Smatram da bi se pčele spasile i bez ove pomoći, ali je pozitivno kada znate da imate podršku lokalne zajednice. Mi se ne bavimo pčelarstvom da bi samo primali podsticaj, već to činimo iz ljubavi prema tom poslu i zato što živimo od toga", ističe ovaj pčelar, koji je svoje košnice rasporedio na tri lokacije kako bi ostvario što veće i sigurnije prinose.

Moguća ozbiljnija proizvodnja polena, ali potrebna je i podrška države

Proizvođač, Šeta Mujo, iz sela Kamenica ima preko 150 pčelinjih zajednica i ove godine nije izvrcao ni jedan kilogram meda.

"Stanje na pčelinjaku je nezamislivo. Da mi je ovo neko pričao da može da bude, ne bih mu vjerovao. Ni sam više ne znam koliko sam šećernog sirupa do sada dao i da nisam ovako intervenisao, pčele bi zazimile gladne", priča jedan od starijih višegradskih pčelara koji još kaže da je ovo lijep gest od opštine što misli na svoje sugrađane, a i dobra je finansijska pomoć.

Stanje i u graničnim opštinama Rogatica i Rudo je u potpunosti isto kao u Višegradu. Tamošnji pčelari su od loklane uprave dobili pomoć od dva kilograma šećera po košnici dok je ruđanski pčelari nisu nikako ni tražili.

Redovni višegradski sajmovi meda i pčelinjih proizvoda lokalnog i međunarodnog karaktera koji su trebali biti održani u avgustu i septembru su otkazani, što zbog pandemije izazvane virusom korona, ali i zbog toga što proizvođači uopšte nisu imali šta da izlože na datim manifestacijama.


Tagovi

Prihranjivanje pčela Spašavanje pčelinjih zajednica Radoje Tasić Kupovina šećera Ministarstvo poljoprivrede Mladen Đurević Božo Sarić Šeta Mujo Sajmovi meda


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.