Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sve naopako
  • 23.05.2019. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Biokovo

Što se to događa u dalmatinskim pčelinjacima? Proljeće hladno, pčele se roje pa gladne bježe

Zbog lošeg vremena pčele se intenzivno roje, ali svibanjske kiše ometaju radilice u njihovom primarnom poslu pa besposlene i gladne napuštaju pčelinjake.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 3.260
  • 207
  • 0

Prije nešto više od mjesec dana Agronomski fakultet iz Zagreba priopćio je kako imaju brojne pozive od pčelara iz Slavonije, Istre i Dalmacije koji u svojim košnicama zamjećuju intenzivan pomor pčelinjih zajednica. Pčelari novogradiškog kraja zatražili su proglašenje elementarne nepogode, a njihovim stopama najvjerojatnije će krenuti i oni iz Dalmacije. Naime, što ne pomori kasna zima i niske temperature koje su se prije petnaestak dana na području pčelarske meke Biokova kretale oko ništice, moglo bi ubrzano razmnožavanje pčela i bijeg iz košnica.

Što se zapravo događa s dalmatinskim pčelama upitali smo Mirka Kovačevića koji već nekoliko godina pčelari na području Zabiokovlja čiji je medun prošle godine dobio zlatno odličje za kvalitetu.

Loše vrijeme utjecalo na povećano rojenje 

"Što se tiče srednje Dalmacije, zima je bila prilično topla pa se moglo očekivati da će nas dočekati hladnije proljeće. U većini slučajeva naše zajednice su bile dobro uzimljene s dvadesetak kilograma meda po košnici, tako da se iz najhladnijeg godišnjeg doba izišlo bez nekih većih gubitaka. Iako je sam kalendarski početak proljeća počeo lijepim vremenom, krajem mjeseca dogodilo se zahlađenje odnosno hladni prodor sa sjevera što je onemogućilo vegetaciji normalan rast i razvoj.

Alarmantno stanje u pčelarstvu, pčelari traže proglašenje elementarne nepogode

Ta kombinaciji hladnog vremena s velikim količinama kiše tijekom svibnja, dovela je pčelare u velike probleme. Upravo to loše vrijeme utjecalo je i na povećano rojenje zajednica, pa je bilo potrebno pravo umijeće da se takvo što svede na minimum", istaknuo je Kovačević i dodaje da su uz kratke periode lijepog vremena pčele uspjele nešto i unijeti, iako to nije za usporedbu sa prošlom godinom.

Sve se urotilo protiv pčelara

"Zviždanje matica u košnicama nagovještava ono najgore", ističe Kovačević, a to je priprema za njihovo napuštanje. Samo svakodnevnim pregledom pčelinjih zajednica, većina pčelara spasila je svoje zajednice. Za one koji nisu bili u mogućnosti nadzirati pčelinjake, rezultati su poražavajući.

"U svakom slučaju ove godine sve se urotilo protiv pčelara. Vjerujemo, bar što se tiče našeg područja da situacija još nije katastrofalna, ali nije ni puno bolja. Većina livadnog cvijeta uglavnom je ocvala, sada nam preostaje nadati se kadulji, medunu i drači. Još je ostalo mjesec dana do onih paklenih vrućina pa vjerujem da će vrijeme poslužiti i da će biti još kvalitetnog unosa", optimističan je Kovačević.


Tagovi

Pčelari Pčele Pomor Loše vrijeme Mirko Kovačević


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]