Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosulfokarb
  • 12.11.2021. 18:00
  • Francuska

Traže zabranu prosulfokarba - drugog najčešće korištenog herbicida u Francuskoj

Prošle godine su pronađene rezidue ovog herbicida na 14 lokacija ekološkog uzgoja heljde, vrijednog 80 tisuća eura. Početak tretiranja u jesen već je izazvao oštre reakcije u eko, ali i pčelarskom sektoru.

Foto: Depositphotos/hraska
  • 86
  • 4
  • 0

Francuski pčelari pozvali su na zabranu drugog najraširenijeg herbicida, prosulfokarba, rekavši da je to potrebno kako bi se zaštitio sektor koji se oporavlja od najgorih prinosa meda u povijesti, piše euractiv.

Naime, upotreba pesticida trenutno je jedna od najvrućih tema među dionicima tamošnje agrarne javnosti. Mjesecima se raspravlja zbog nadolazeće obnove kontroverznog glifosata, ali i nedavnog odobrenja neonikotinoida koji sprječavaju virus žutice šećerne repe.

Sada su izbile nove napetosti oko primjene aktivne tvari prosulfokarb. Riječ je o drugom najčešće korištenom herbicidu u toj zemlji, nakon glifosata.

Prisutan u zraku, rezidue pronašli u eko usjevima

Prošle godine su pronađene rezidue ovog herbicida na 14 lokacija eko uzgoja heljde, vrijednog 80 tisuća eura, a početak tretiranja u jesen već je izazvao oštre reakcije u sektoru ove vrste proizvodnje.

Ovaj herbicid jedan je od najprisutnijih pesticida u zraku, kako po učestalosti, tako i po koncentraciji jer je vrlo hlapljiv, navedeno je u zajedničkoj izjavi koju je objavila Nacionalna federacija za ekološku poljoprivredu (FNAB), Federacija eko proizvoda - Forébio te NVO Générations Futures.

Kao takav, svake se godine nađe i u usjevima koji nisu njime prskani. Primjerice, prošle su godine na ekološkim usjevima za 100 puta premašili maksimalno dopuštene razine, istaknule su organizacije.

Kako bi se izbjegla daljnja kontaminacija, a time i uništavanje eko usjeva, organizacije su zatražile zabranu proizvoda na bazi te aktivne tvari, što bi se moglo provesti dekretom prefekture u slučaju iznimnog i opravdanog rizika uzrokovanog upotrebom sredstava za zaštitu bilja.

"Cijela je industrija predana promicanju i zaštiti zdravlja pčela te osiguravanju ekološke sigurnosti, ali i učinkovitom te ciljanom korištenju pesticida samo tamo gdje je to potrebno", komentirao je zatraženu zabranu Liam English, voditelj komunikacija tvrtke Syngenta koja proizvodi prosulfokarb. Dodao je da ne postoje opasnosti za pčele povezane s ovom aktivnom tvari.

No, pčelari su itektako zabrinuti zbog pesticida u vrijeme kada zemlja očekuje novi plan za zaštitu oprašivača. Katastrofalna godina pčelarenja u kojoj je urod meda tri puta manji nego 2020., prvenstveno je pripisan klimatskim promjenama. Međutim, francuska nacionalna pčelarska udruga UNAF zabrinuta je i zbog utjecaja pesticida.

Politika pod pritiskom agrokemijskih tvrtki?

U zajedničkom priopćenju za javnost objavljenom 21. listopada, UNAF, Nacionalni pčelarski savez (SNA) i udruga Terre d’abeilles osudili su nacrt uredbe rekavši da će ona još manje zaštititi pčele od one koja je na snazi.

Organizacije kažu da strahuju da će politika popustiti pod pritiskom agrokemijskih tvrtki. Smatraju da bi francusku vladu trebao voditi snažan interes za očuvanje oprašivača i utjecaj na agro-ekološke, prehrambene i zdravstvene čimbenike. 

Za ovaj su sektor zabrinuti i građani. Naime, do kraja rujna europska građanska inicijativa pod nazivom "Spasimo pčele i poljoprivrednike" prikupila je više od 1,2 milijuna potpisa. Ona poziva na smanjenje upotrebe pesticida za 80 posto do 2030. i potpuno ukidanje do 2035. godine.

Sve se ovo događa nekoliko mjeseci prije nego što bi Francuska trebala preuzeti predsjedanje Vijećem EU-a i nekoliko tjedana nakon što je tamošnja nacionalna skupština zatražila od vlade da zaštita pčela postane nacionalni cilj za 2022.

Prema trima udrugama, francuska izvršna vlast treba iskoristiti priliku te novom uredbom konačno pomiriti poljoprivredu i pčelarstvo. Također tvrde da njihovi zahtjevi još nisu došli do ministra poljoprivrede te da čekaju konačnu odluku premijera. Njega su pozvale da ne potpisuje novi plan za oprašivače bez da u njemu nisu prava rješenja.

Očekuje se da će prefekture u narednim tjednima odlučiti hoće li zabraniti prosulfokarb, koji se opet procjenjuje na razini EU-a s ciljem ponovnog odobrenja nakon 31. listopada 2022.


Tagovi

Francuska Herbicidi Zabrana Prosulfokarb Pčelari Zaštita pčela Syngenta Aktivna tvar Eko uzgoj Rezidue Zaštita oprašivača


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !