Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele
  • 06.09.2018. 18:00

U SAD oprašivanje usjeva isplativije od proizvodnje meda

Pčelari u SAD bore se s patvorenim medom, a u međuvremenu su pronašli unosniji posao za svoje pčele.

Foto: Pixabay / Allfoodsfarm
  • 555
  • 36
  • 0

Prosječna potrošnja meda u SAD se udvostručila od 1990. godine. Cijene su pratile porast potražnje, ali domaća proizvodnja nije. Tako je u 2016. godini proizvedeno 73.000 tona meda - 35% manje nego prije 20 godina. To je prodavače meda potaknulo da ga razblažuju jeftinijim sirovinama, kao što su kukuruzni, rižin i repičin sirup. Tako je danas med treći najfalsificiraniji proizvod, iza mlijeka i maslinovog ulja, prenosi SPOS.

Med je treći proizvod u svijetu koji se najviše patvori

Sofisticirani falsifikatori

SAD uvozi puno meda - 203.000 tona u 2017. godini. Gotovo polovica uvoza dolazi iz Azije, ali i iz Argentine, Brazila, Kanade, Meksika i Urugvaja. Prevaranti često med prikupljaju prerano, te ga ostavljaju tekućim, s visokim sadržajem vode. Međutim, falsifikatori su postali sofisticirani, pa je sada takva i tehnologija. Koristi se nuklearna magnetna rezonanca, koja osim provjere više od 40 neprirodnih supstanci, može utvrditi i geografsko i botaničko porijeklo meda.

Oprašivanje usjeva donosi više novca

Unosniji posao od proizvodnje meda u ovoj zemlji postalo je - oprašivanje usjeva. Gene Brandi, pčelar iz sjeverne Kalifornije ima 40 godina iskustva u pčelarenju. Sada više zarađuje od svojih pčela od oprašivanja, nego od prodaje meda koje one proizvedu. Tokom veljače i ožujka, kada cvjeta badem, njegove pčele, zajedno sa 30 milijardi drugih, pripremaju se za oprašivanje 1,3 miliona hektara. Zarada je od 180-200 dolara (od 1.100 do 1.300 kuna) po jednom društvu, odnosno četvorostruko više nego prije 10 godina.  Drugi usjevi, kao što su maline, kupine, trešnje, dinje i jabuke, nisu toliko isplative za oprašivanje.


Izvori

SPOS


Tagovi

Patvoreni med Lažni med Uvoz meda Pčele Oprašivanje usjeva SAD


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]