Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Internet i pčelarstvo
  • 31.08.2019. 13:30

U samo godinu dana sakupila više podataka o pčelarstvu nego svi pčelari u povijesti

ApisProtect tvrtka razvila je rješenje koje smanjuje gubitak zajednica, poboljšava prinos komercijalnog pčelarstva, a ujedno pčelarima olakšava posao.

Foto: Facebook/ApisProtect
  • 1.755
  • 108
  • 0

Doktorica Fiona Edwards Murphy je vlasnica i suosnivačica tvrtke ApisProtect. Tvrtka se bavi inovativnim pristupom sakupljanja, obradom, analizom podataka te pružanjem usluga za otklanjanje problema u pčelarstvu. Fionina zadaća je zaštita postojećih pčelinjih zajednica kao i vraćanje broja zajednica koje su nestale u proteklim godinama.

Ekonomski gledano pčele pridonose preko 174 milijarde američkih dolara globalnom gospodarstvu. Preko trideset posto hrane koja se konzumira ovisna je o oprašivačima, najviše pčelinjim zajednicama. Masovni pomor pčela probudio je javnost. U Sjevernoj Americi u razdoblju 2015 – 2016 zabilježen je pad broja pčelinjih zajednica za zabrinjavajućih 38%.

Podaci se sakupljaju pomoću raznih senzora

ApisProtect tvrtka razvila je rješenje koje smanjuje gubitak zajednica, poboljšava prinos komercijalnog pčelarstva, a ujedno pčelarima olakšava posao. ApisProtect može osigurati primjenjivo  rješenje bilo gdje na planeti, pružajući neprestano praćenje i sakupljanje podataka u i izvan košnica kroz 24 sata, sedam dana u tjednu.

Najčešće se košnice nalaze na raznim mjestima poput, polja, livada, gora gdje nerijetko nema dostupnosti internetu. Kao i kod mobilnih pčelinjaka pristup internetu je ograničen. Ova tvrtka je pronašla način kako i u tim slučajevima nastaviti neprestano sakupljanje podataka. Zajedno sa Inmarsat (svjetski lider u globalnoj mobilnoj satelitskoj tehnologiji) ApisProtect rješava problem udaljenijih i nedostupnih mjesta. Danas, tvrtka ApisProtect sakuplja podatke s više od oko 200 mjesta diljem Svijeta. Podaci se sakupljaju pomoću raznih senzora te se u sekundi šalju u glavni ured tvrtke u Cork, Irska. Korištenjem tehnologije "Internet stvari", pčelaru se pruža usluga praćenja svih promjena u zajednici kao i otklanjanje problema ako se pojave.

Tehnološkim napretkom do boljeg oprašivanja bilja

Fiona tvrdi kako svake godine prosječno ugiba oko polovica pčelinjih zajednica, izraženije u posljednjih nekoliko godina. Razlozi tome mogu se pronaći u promijeni klime, intenzivnoj poljoprivredi itd. ApisProtect radi na učenju računala koje će pomoću umjetne inteligencije moći ukazati, odnosno otkloniti prijetnje pčelama prije nego se dogode. Ova tehnologija pruža zaštitu pčela kao i stabilnost proizvodnje hrane za čovječanstvo.

Tehnologija "Internet stvari" u pčelarstvu pomaže globalnom gospodarstvu kroz pružanje novih radnih mjesta, novih proizvoda i stabilizacije broja pčelinjih zajednica. Nadalje, ovim tehnološkim napretkom osigurava se oprašivanje bilja, između ostalog i voća i povrća pomažući pčelama.

Doktorica Fiona je dobitnik mnogobrojnih nagrada za svoj rad. Ona sama ističe kako se slučajno našla na mjestu gdje ima istinsku priliku spasiti Svijet.  


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčele Pčelarstvo Internet stvari Tehnologija ApisProtect Fiona Edwards Murphy


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.