Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predavanje za pčelare
  • 20.01.2020. 16:00
  • Višegrad

U Višegradu održano prvo od deset predavanja za buduće pčelare

Prvim predavanjem o ulozi i značaju pčela u prirodi, počela je "Mala škola pčelarstva" koju realizuje Udruženje pčelara Višegrad. Njen cilj je proširenje članstva i mogućnost da se mladima pokaže značaj ove vrste poljoprivredne grane. Škola će se realizovati kroz deset predavanja.

Foto: Marijana Simanić
  • 430
  • 23
  • 0

Projekat "Mala škola pčelarstva" koje se realizuje na inicijativu Upravnog odbora Udruženja pčelara u Višegradu, počelo je predavanjem iskusnog zaljubljenika u ove leteće insekte i odličnog teoretičara Bože Kakuće koji je na uvodnom predavanju polaznike upoznao o značaju i ulozi pčela u prirodi i životu čovjeka.

Počela "Mala škola pčelarstva"

"Pčelinji proizvodi su značajni u svakodnevnoj prehrani čovjeka i utiču na poboljšanje zdravlja. Polaznicima sam objasnio osnovne pojmove i korake u pčelarstvu, uveo ih u anatomiju pčela i rad pčelinje zajednice tokom cijele godine", ispričao je Kakuća.

Korisno predavanje o apiterapiji - ljekovitosti pčelinjih proizvoda

Kakuća je naglasio da bez ovog vrijednog insekta nema života na zemlji i da one opraše oko 80% biljaka u prirodi.

Takodje ih je upoznao sa osnovnim alatom koji se koristi i napomenuo da stanovništvo od pčele koristi ne samo med, već i matičnu mliječ, propolis, vosak, matice, rojeve, polen i pergu.

vdc
 (foto: Pixabay/Pexels)

Na prvom predavanju prisustvovalo je desetak onih koji žele da se bave ovom granom poljoprivrede, a prema riječima predsjednika ovog udruženja Radoja Tasića, škola pčelarstva je izuzetno značajna jer će omasoviti i proširiti udruženje.

Oprema po upola manjoj cijeni

"Naše udruženje broji oko 60 aktivnih članova i sve su to stariji ljudi. Potrebno je na mlađe prenijeti znanje i obučiti ih da se bave ovim lijepim poslom koji im može biti i hobi, a ujedno i donijeti zaradu", dodao je Tasić.

Tasić je istaknuo i da će polaznici, po završetvu ove škole, moći da učestvuju u projektu razvoja pčelarstva u organizaciji IFAD-a i opštine gdje bi prvu opremu za pčelarenje dobili po upola manjoj cijeni.

Preporuke za radove u košnici u zimskom periodu

Predavanje će biti realizovano kroz deset tematskih cjelina o pčelarenju, raspoređenih tako da budući pčelari lakše savladaju i razumiju. Predavači su istaknuti višegradski pčelari.

"Svoj učinak u realizaciji "Male škole pčelarstva" pružiće i lokalna zajednica koja je i do sada podržavala sve manifestacije koje je ovo udruženje organizovalo", rekao je predsjednik skupštine pčelara Goran Lončarević te dodao da je po Pravilniku o stimulaciji svim pčelarima isplaćen podsticaj za prošlu godinu.

Naredno predavanje održaće pčelar Božo Sarić, a govoriće o nabavci i održavanju rojeva.

Najstariji pčelar u Udruženju pčelara "Višegrad" je Andjeljko Draganić koji ima 94 godine i još pčelari na pedesetak košnica.

Ovo Udruženje poznato je po manifestacijama "Dani višegradskog meda" i "Međunarodnom sajmu meda" kad su izlagači i pčelari iz gradova iz Srbije i Crne Gore.


Tagovi

Mala škola pčelarstva Udruženje pčelara Višegrad Pčelar Božo Kakuća Pčele Pčelinji proizvodi


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]