Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Policija
  • 09.01.2019. 18:00

Uništio 100 košnica s pčelama!

Kome su išta skrivile pčele i košnice, nije nam jasno.

Foto: Pixabay/LeBanc
  • 5.430
  • 302
  • 0

Kome su išta skrivile pčele i košnice, nije nam jasno. No, kako je priopćila Zagrebačka policija, između 15. prosinca 2018. i 5. siječnja 2019., od 12 do 11.30 sati u Lazini Čičkoj, u Turopolju, na livadi, nepoznati je počinitelj uništio 100 košnica s pčelama!

Nesretni 56-godišnji vlasnik koji je zatekao strašni prizor na svom pčelinjaku, oštećen je za oko 100.000 kuna.

Nažalost, uništenja tuđe stvari (pa i živih bića!) kao i krađe košnica nisu rijetka pojava. Još pamtimo slučaj iz 2015. kada je netko pčelaru Gojku Stunjeku, članu Pčelarske udruge Propolis iz Zagreba, ukrao cijeli pčelinjak. Pčelinjak je bio stacioniran na području Sesveta nedaleko od Zagreba, a sastojao se od 10 trodjelnih košnica AŽ grom (desetokvirne), povezanih u blok, na zajedničkoj konstrukciji. Vlasnik i njegovi kolege molili su tad sve pčelare da im pomogu u lociranju ukradenog pčelinjaka. 

Godine 2016. osječko-baranjska Policijska uprava, objavila je da sumnja kako je 64-godišnjak još u ljeto 2013. godine ukrao nekoliko desetaka košnica s pčelama na području Đakova.

Zbog toga je 38-godišnjem vlasniku pčela pričinjena materijalna šteta koja se procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća kuna. Podneseno je tad i posebno izvješće nadležnom Državnom odvjetništvu.

Sličnih priča ima i u drugim dijelovima zemlje. S obzirom da su košnice obično smještene na livadama, u šumskim predjelima odnosno dalje od obiteljske kuće (i oćiju), a preko zime ih i manje obilaze, mnogi su se pčelari odlučili i na dodatnu zaštitu. Naručili su GPS lokatore i postavili u košnice, a pojedini i postavili lovačke kamere. Drugačiji način zaštite, kažu, jednostavno nemaju. 


Tagovi

Pčele Košnice Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije