Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele i voda
  • 03.08.2022. 07:30

Voda je neophodna u blizini košnica - kako napraviti pojilice?

Za pčele je potrebno osigurati stalan izvor higijenski ispravne vode. Pojilice možete napraviti sami

Foto: Ranka Vojnović
  • 4.047
  • 236
  • 0

Za život pčela je neophodna čista voda, posebno u ovim vrućim danima kada im pomaže regulirati temperaturu košnice. Osim toga, važna im je za uzhoj legla i dekristalizaciju meda. Zajednici je potrebno do 3 dl u toku dana.

Od velike je važnosti da im osigurate svakodnevnu opskrbu, a to možete postavljanjem pojilica koje sami napravite. Osigurajte da su one uvijek na istom mjestu, da voda nije preduboka kako se ne bi utopile. Od presudne je važnosti da su čiste i uredne i da je voda higijenski ispravna. To će vam pomoći da spriječite pojavu raznih bolesti pčela, prije svega crijevnih.

Kolovoz znači i početak nove pčelarske godine - što obaviti u ovom mjesecu?

Vodu u pojilicama mijenjajte svaka četiri dana tijekom ljeta, a kada je hladnije maksimalno svakih šest dana. U ustajaloj se razvijaju bakterije koje štetno mogu djelovati na pčele. Isperite unutrašnjost prije nalijevanja svježe.

Napravite pojilice

Postoje različiti tipovi, a najčešće se prave s daskom ili teglicom.

Pojilice s daskom se sastoje od rezervoara za vodu, slavine i daske. Rezervoar treba biti zatvoren, a slavina treba omogućiti lagano istjecanje. Postavlja se na povišeno mjesto. Ispod se montira daska koja je na jednom kraju podignuta, što će osigurati slijevanje. Treba imati izrezbaren cik cak utor cijelom dužinom ili cirkularom zarežemo više plitkih kanalića. To će omogućiti pčelama da slete i bez problema piju. Ispod daske treba biti sitnije kamenje, šljunak kako bi spriječili stvaranje blata na površini zemlje i onemogućili da piju tekućinu iz blata.

Pojilica na dasci

Drugi način je upotreba velikih staklenki za zimnicu.

Za to je potrebno napraviti metalni stalak. Teglice se napune vodom, a na otvor zategnemo mokru krpu koju dobro vežemo okolo. Tako pripremljene postavljamo ih na stalak. Ovo su izuzetno efikasne i higijenske pojilice.

Metalni stalak i tegle pojilice

Treći način je upotreba plastične ambalaže ili boca koje se koriste kada se montiraju na plastično postolje koje omogućava istjecanje vode i prilazak.

Privlačenje pčela na pojilicu

Ako se dogodi da pčele iz nekog razloga ne posjećuju pojilice, potrebno ih je namamiti. U 5 l vode dodajemo 0,5 kg meda ili šećera, sve dobro izmiješamo prije ulijevanja u pojilice.

Pokazalo se vrlo efikasno, a i pčele vole piti, vodu u koju dodamo malo soli ili vitamina C ili askorbinske kiseline, čak i malo alkohola. To će spriječiti pojavu crijevnih bolesti.

Promijenite vodu u pojilicama

Tagovi

Pčele Pčelinjak Pojilice za pčele Pčele i voda Voda za pčele


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.