Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oduzimanje medišta
  • 11.06.2022. 13:30

Vrcanje meda i oslobađanje medišnih nastavaka od pčela

Uklanjanje pčela s medišta može se raditi na nekoliko načina, uz upotrebu hemikalija ili bez njih!

Foto: Antun Karlović
  • 388
  • 66
  • 0

Nakon godina sa slabijim vrcanjima ova se poklopila s bogatom proljetnom i bagremovom pašom. Još je nekoliko paša pred pčelarima pa je uvijek dobro podsjetiti se kako se "osloboditi" pčela s medišnih nastavaka i okvira, što ako imate veći broj košnica, može biti zamoran Sizifov posao.

Poslovi oko pčela uglavnom se ne razlikuju puno od onih kako su to radili naši stari prije pedesetak ili više godina.

Najefikasnije metode za oduzimanje medišta su:

  • korištenje hemijskih sredstava
  • bježalice
  • pregrade
  • ispuhivanje jakim strujama zraka

Hemijska sredstva su zbog svoje ekonomičnosti često korištena na pčelinjacima s većim brojem košnica, no ista se koriste i mogu se koristiti bez obzira na veličinu pčelinjaka. Čak su i preporučljiva u vrijeme prestanka paše jer je tada vađenje pojedinačnih okvira i dugo držanje pojedine košnice otvorenom opasno jer privlači druge pčele pa može uzrokovati grabež.

Najčešće korištena kemijska sredstva u te namjene su:

  • karbolna kiselina
  • benzaldehid
  • propionska kiselina

Karbolna kiselina

Karbolna kiselina ili fenol je bezbojna, bistra tekućina s neobičnim mirisom. Savršeno je topiva u uljima i vodi. Ova kiselina ima antibakterijska, antiseptička i antiparazitska svojstva. Kod korištenja najprije je potrebno napraviti okvir veličine jednake površini medišnih nastavaka. Preko tog okvira se zategne i pričvrsti platno. Poželjno je u okvir pribiti jednu ili dvije poprečne letve kako se platno ne bi opustilo pri močenju. Zatim ga se poprska razrijeđenom karbolnom kiselinom, a razrijeđenost ovisi o temperaturi zraka. 

Ako je temperatura zraka ispod 30°C omjer vode i kiseline je 1:1, a ako je temperatura iznad 30°C tada je omjer 2:1. Na nižim temperaturama učinak kiseline je nedovoljan za potpun efekt. 

Platno se treba dobro namočiti, ali ne toliko da s njega kapa kiselina po pčelama i nastavcima. Poprskano se može koristiti i do nekoliko sati. Pripremljeni okvir se stavi preko medišta i pčele napuste medišne okvire u roku 5 minuta. Kako bi se proces ubrzao što je bitno kad pčelar ima veći broj košnica, može se pripremiti nekoliko takvih okvira.

Problem je da kod upotrebe karbolne kiseline ostanu tragovi u medu ako se okvir natopljen njim drži duže na medištu ili ako je veća vanjska temperatura.

Napomena: Kod korištenja treba nositi zaštitnu opremu pri radu s ovom kiselinom jer je vrlo opasna! 

Benzaldehid

Postupak je isti kao kod karbolne kiseline. Neki pčelari čak i koriste mješavinu benzaldehida i karbolne kiseline u omjeru 1:1 jer je navodno učinak bolji. 

Prednost benzaldehida je što ne ostavlja tragove u medu. No, pri oduzimanju se mora voditi računa o vanjskoj temperaturi zraka koja utječe na njegovo isparavanje. Premala doza nema dovoljno učinka i pčele neće napustiti medište, a prevelika doza će ih ošamutiti pa one opet neće napustiti medište.

Propionska kiselina

Propionska kiselina je bezbojna tekućina koja se razrjeđuje s vodom u omjeru 1:1. Platno okvira načinjenog na prethodno opisani način se poprska s dvije jušne žlice te mješavine, i zatim se okvir postavi preko medišta. Pčele se za 1-2 minute povuku dolje i nastavci se odmah mogu skidati. Jedna litra te mješavine, pola litre kiseline i pola litre vode, je dovoljna za skidanje čak i do hiljadu nastavaka.

Uz nešto izmijenjeni postupak ova sredstva se mogu koristiti i u drugim tipovima košnica. Kod košnica lisnjača se okvir natopljen kiselinom može ugurati gore, preko medišnih okvira. Ali se okviri moraju vaditi jedan po jedan. Kod košnica na toplo leto okvir se stavlja straga kako bi pčele napustile zadnje okvire, i kako bi se oni mogli vaditi.

Važno je reći da su hemijska sredstva efikasna, no treba imati na umu da med ponekad može poprimiti njihov miris te neki pčelari potpuno izbjegavaju korištenje tih sredstava. Također, njihovo korištenje donosi brigu o čistoći meda i opasnost pri radu s nekim sredstvima.

Može i bez hemije

Nehemijske metode koje se koriste u te namjene su upotreba:

  • bježalica
  • pregrada
  • ispuhavanje zrakom
  • otresanje pčela
  • upotreba četke

Ispuhavanje zrakom koristi se uz pomoć kompresora koji stvaraju jako strujanje zraka pomoću kojih se ispuhavaju pčele. Zbog visoke cijene agregata nije ih isplativo koristiti u počecima i na manjim pčelinjacima.

Za male pčelinjake se mogu koristiti na primjer jači usisavači za prašinu, ako ima električne struje na pčelinjaku ili isti na baterije ako struje nema. Crijevo usisavača se naravno stavi na suprotnu stranu, gdje inače izlazi zračna struja.

Bježalice se kod korištenja stavljaju u svaku košnicu iz koje namjeravamo vaditi med. Treba paziti kako bi se postavile ispravno jer ako je postavimo obrnuto pčele će ulaziti u medište, no neće moći izaći iz njega. 

Pregrada, najčešće lesonitna, s bježalicom se postavi između plodišta i medišta dan prije oduzimanja. Sljedećeg dana sve pčele ili bar velika većina njih prijeđu u plodište. Bitno je napomenuti da u medištu ne smije biti legla jer tada neće napustiti medište. Ako je korištena pregradna rešetka s otvorenim gornjim letom, i zatvorenim donjim letom, pri postavljanju pregrade s bježalicom donje leto mora biti obavezno otvoreno. Na medištu ne smiju biti leta i pčele ne smiju imati nikakav drugi prolaz između medišta i plodišta.

Pregrade se koriste slično kao i bježalice. Iste se mogu primjeniti na identičan način kao i kod svih "nastavljača". Svi nastavci trebaju imati pomoćna leta koja moraju biti otvorena. Pregrada se postavlja između plodišta i medišta ujutro na dan oduzimanja ili još bolje navečer prethodnog dana.

Obaviti brzo, efikasno i pažljivo

Pregrada može biti od šperploče ili lesonita, pa čak i od nešto tvrđe/jače najlonske folije. Na plodište s pregradom se stavljaju medišta, ali rotirana za 180°, tako da su njihova pomoćna leta sa zadnje strane u odnosu na glavno leto. Ovisno o vremenu postavljanja pregrade, sve pčele izađu tokom dana ili u popodnevnim satima. Budući da su navikle ulaziti s prednje strane, sada će ući u donje plodišne nastavke. Također je potrebno napomenuti da uspješnost metode ovisi o prisutnosti legla u medištu, tj. legla ne bi trebalo biti baš kao ni kod upotrebe bježalice. Donje glavno leto mora naravno biti otvoreno.

Sve te poslove koji uključuju otvaranje košnice je potrebno obaviti brzo, efikasno i pažljivo kako se ne bi nepotrebno uznemiravalo pčele i uzrokovala grabež. 


Tagovi

Medišni nastavci Oslobađanje medišnih nastavaka Kemijske metode Nekemijske metode Vrcanje meda


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.