Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savjetovanje
  • 08.10.2019. 12:00

Zakon o uzgoju domaćih životinja: pravna osnova za uzgoj sive pčele

Potrebno je osigurati pravnu osnovu za jasnije definiranje uvjeta uzgoja sive pčele, koja je naša izvorna pasmina u svrhu njezine zaštite.

Foto: Pixabay/edmondlafoto (ilustracija)
  • 1.763
  • 138
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede otvorilo je novo savjetovanje.

Tema savjetovanja je: Savjetovanje s javnošću za Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uzgoju domaćih životinja

Opis savjetovanja: U skladu s odredbom članka 11. stavaka 1. i 2. Zakona o procjeni učinaka propisa ("Narodne novine" broj 44/17.) Ministarstvo poljoprivrede izradilo je Prijedlog plana zakonodavnih aktivnosti za 2020. godinu s Obrascima Prethodne procjene za svaki od planiranih nacrta zakona. U skladu s odredbom članka 11. stavka 3. istog Zakona propisano je da se za Prijedlog plana s Obrascima Prethodne procjene provodi savjetovanje u trajanju od 15 dana te je Ministarstvo poljoprivrede postupilo sukladno navedenom.

Između ostalog, navode, Zakonom je propisano da se u Republici Hrvatskoj uzgaja siva pčela, međutim nije stavljena mogućnost da se uvjeti uzgoja sive pčele, koja je naša izvorna pasmina, dodatno urede pravilnikom.  

Zakonom je propisano da Registar uzgajivača matica vodi Ministarstvo, dok je u prethodnom razdoblju, prije stupanja na snagu ovog Zakona bilo propisano da odobreno Uzgojno udruženje vodi upisnik (registar) uzgajivača matica. Uvjete upisa u registar određuje odobreno uzgojno udruženje, te iste provjerava na terenu. Izrada i ažuriranje Registra zahtijeva određena financijska sredstva i ljudske kapacitete. Predlaže se da Registar uzgajivača vodi odobreno uzgojno udruženje.

Zakonom je propisano da Ministarstvo poljoprivrede vodi Katastar pčelinje paše što nije provedivo u praksi. Izrada i vođenje Katastra zahtjeva velika financijska sredstva i ljudske kapacitete. Predlaže se brisanje odredbi koje uređuju Katastar.

Nije definirano operativno vođenje poslova vezanih za provedbu pašnog reda.

Zakonom nije propisano prikupljanje i ažuriranje podataka iz područja pčelarstva.

Savjetovanje je otvoreno do: 19.10.2019.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Zakon o uzgoju domaćih žvotinja Siva pčela Izvorna pasmina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).