Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Siva pčela
  • 21.11.2020. 15:00

Zakonskim izmjenama definiran uzgoj i zaštita sive pčele

Ovim zakonskim izmjenama predlaže se da i Registar uzgajivača matica vodi priznato uzgojno udruženje.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
  • 403
  • 51
  • 0

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uzgoju domaćih životinja koji ima za cilj osigurati pravnu osnovu za definiranje uvjeta uzgoja i zaštite izvorne sive pčele, omogućiti priznatom uzgojnom udruženju vođenje Registra uzgajivača matica te regulirati operativnu provedbu poslova pašnog reda, utvrđen je na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj 19. studenog 2020. godine, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećamo, Ministarstvo je još prošle godine otvorilo javno savjetovanje na ovu temu, a glavni razlog je taj što je Zakonom propisano da se u Hrvatskoj uzgaja siva pčela, međutim nije stavljena mogućnost da se uvjeti njezina uzgoja, koja je naša izvorna pasmina, dodatno urede pravilnikom.  

Zakon o uzgoju domaćih životinja: pravna osnova za uzgoj sive pčele

Kako pojašnjavaju, analizom sadašnjeg normativnog okvira ocijenjena je potreba daljnjeg unaprjeđenja nacionalnog zakonodavstva u području pčelarstva.

"Budući da je Zakonom propisano da uvjete upisa određuje priznato uzgojno udruženje koje iste provjerava na terenu, u skladu s time, ovim zakonskim izmjenama predlaže se da i Registar uzgajivača matica vodi priznato uzgojno udruženje. Također, operativno vođenje poslova vezanih za provedbu pašnog reda nije propisano u važećem Zakonu te se ovim zakonskim izmjenama osigurava pravna osnova za vođenje poslova vezanih za njegovu provedbu“, navode.

Više informacija možete pronaći ovdje.

Inače, navedenim zakonom uređuje se uzgoj domaćih životinja, priznavanje uzgojnih udruženja i organizacija, odobrenje uzgojnih programa, nadležnost za provedbu tog programa, specifične tehničke aktivnosti vezane s upravljanjem uzgojnim programom, proširenje geografskog područja provedbe uzgojnog programa, upravljanje genetskim resursima domaćih životinja, stjecanje statusa izvornosti pasmine, priznavanje nove pasmine, očuvanje izvornih pasmina, uzgoj i reprodukcija.

Također reguliraju se zootehnički certifikati, provedba umjetnog osjemenjivanja i osposobljavanje uzgajivača za provedbu umjetnog osjemenjivanja, vođenje potrebnih evidencija i registra o proizvodnji i prometu zametnih proizvoda, uzgoj sive pčele, katastar pčelinjih paša, način držanja pčela i korištenje pčelinje paše, uzgoj peradi, prikupljanje podataka o uzgojnoj vrijednosti konja, nadležno tijelo, nadzor i kontrola te druga pitanja važna za uzgoj domaćih životinja.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Javno savjetovanje Siva pčela Zakona o uzgoju domaćih životinja Izmjene


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]