Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varoa
  • 05.08.2020. 12:00

Zašto je neophodno tretirati pčele protiv varoe krajem srpnja - početkom kolovoza?

Bitna stvar je da su prethodne generacije pčela imale tolerantnu zaraženost (ne više od jedne varoe na 100 pčela). Najnovija ispitivanja pokazuju da količina vitelogenina, najbitnijeg proteina u hemolimfi pčela što se tiče zimovanja, opada ako je zaraženost većeg stupnja.

Foto: Bigstock/wedmov
  • 6.773
  • 125
  • 0

Parazitarna bolest odraslih pčela i legla koju izaziva grinja - Varroa jacobsoni postala je veliki problem na mnogim pčelinjacima. U zadnjih 10-15 godina pojavilo se možda preko stotinu lijekova, što govori o ozbiljnosti situacije u kojoj su se pčelari našli. Od tih lijekova danas se zadržalo jedva dvadesetak, ali još uvijek ni jedan od njih u potpunosti ne uništava varou, navodi stručnjak za voćarstvo Nenad Stefanović.

Kako smo ranije pisali, varoa je invazivna parazitarna bolest ličinki, lutki i odraslih pčela koju uzrokuje varoa. Grinja je vidljiva golim okom, tijelo je prekriveno ovalnim vrlo tvrdim hitinom. Ženka je smeđe-crvenkaste do kestenjaste boje, duga 1,0 - 1,7 mm, a široka 1,5 -1,9 mm. Čitavo tijelo je ovalno, spljošteno i nazubljeno, pokriveno sitnim dlačicama.

Tretman kad se skinu svi nastavci

Obavezan tretman protiv varoe treba započeti krajem srpnja ili početkom kolovoza kad se skinu svi nastavci sa medom. Bitna stvar je da su prethodne generacije pčela imale tolerantnu zaraženost (ne više od jedne varoe na 100 pčela). Najnovija ispitivanja pokazuju da količina vitelogenina, najbitnijeg proteina u hemolimfi pčela što se tiče zimovanja, opada, ukoliko je zaraženost većeg stupnja.

Ako je veća zaraženost, smanjuje se i količina vitelogenina, što može skratiti život ovih kukaca. Također je utvrđeno da je varoa vektor virusa deformiranih krila kod pčela

Cvijeće prenosi parazite pčelama, ali i obratno - pokazala nova studija

Poznato je da je Amitraz najviše korišten kao lijek u borbi protiv varoe, međutim treba znati da je zabranjen u EU jer djeluje kancerogeno, mutageno (djeluje na nasljedne osobine pčela), a još se upija u med, pelud i vosak. Veliki nedostatak ovog preparata je i taj što se pčele moraju tretirati više puta jer se varoa nalazi na pčelama u manjoj mjeri, dok je veći dio u leglu (4-10 puta na svakih 3-4 dana), ističe ovaj stručnjak.

U novije vrijeme se preporučuju mravlja i oksalna kiselina. Mravlja se inače koristi tako što se kartoni veličine 20x30x0,2 cm natapaju u 20 ml 65 %-tne mravlje kiseline. Ovako natopljeni kartoni stavljaju se u košnicu u periodu kada ima legla. Kod njene primjene moraju se ostvariti odgovarajući uvjeti, da ne bi došlo do gubitka matice.

Jesenske pčele moraju biti zdrave

Leto mora biti široko 35 cm, temperatura vanjske okoline ne smije biti veća od 30 stupnjeva C, a optimalni rezultati se postižu na temperaturi ispod 27 stupnjeva. Zašto je neophodno tretirati pčele protiv varoe krajem srpnja - početkom kolovoza? Jer matica od 15. kolovoza pa do kraja polaganja jaja snese oko 15.000 jaja iz kojih se izlegu jesenske pčele, koje ulaze u zimu i koje trebaju odnjegovati proljetno leglo, naglašava Stefanović.

Zato one moraju biti zdrave, odnosno oslobođene od varoe. Zbog toga, najvažnije tretiranje pčela protiv varoe treba biti u prvoj polovici kolovoza, sa 4-5 puta u razmaku od po 3-4 dana. Posebno je značajno tretiranje pčela u listopadu i studenom, kada u košnici nema legla, odnosno kada je sva varooza na pčelama.


Tagovi

Varoa Tretiranje Oksalna kiselina Mravlja kiselina Priprema pčelinjaka Prezimljavanje pčela


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P