Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potpore pčelarima
  • 14.10.2020. 14:15
  • Grad Zagreb, Zagreb

Zbog pomora u lipnju, milijun kuna potpore pčelarima Međimurske županije

Potpora se dodjeljuje za štete nastale pomorom zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima dopremljenim na područje Međimurske županije, odlučeno je na sjednici Vlade.

Foto: Bigstock/Kosolovskyy
  • 224
  • 743
  • 0

Potporu ukupne vrijednosti od milijun kuna dobit će 37 pčelara Međimurske županije kod kojih je utvrđen pomor ukupno 1.211 pčelinjih zajednica, odlučeno je na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj danas, 14. listopada.

Podsjećamo, zbog masovnog uginuća pčela i nanesene štete koja je zadesila velik broj pčelara, župan te županije je 12. lipnja 2020. godine proglasio prirodnu nepogodu na dijelu toga područja.

Uništeno više od 1.150 košnica međimurskih pčelara, čekaju se rezultati ispitivanja

Ministarstvo poljoprivrede predložilo je Program potpore vrijedan milijun kuna s ciljem financijske pomoći oštećenim pčelarima u nadoknadi izgubljene dobiti zbog naglog prestanka proizvodnje. 

"Provedbom Programa izravno će se utjecati na saniranje ekonomskih posljedica zbog izgubljene dobiti uslijed prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela na pčelinjacima te daljnji ostanak u sektoru pčelarstva i proizvodnji pčelinjih proizvoda. Pčele su, osim proizvodnje meda, izuzetno važne za poljoprivrednu proizvodnju jer njihova nazočnost omogućuje oprašivanje poljoprivrednih i samoniklih usjeva te doprinosi očuvanju biološke raznolikosti“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sjednici Vlade, priopćeno je iz Ministarstva.  

Kako pojašnjavaju, potpora se dodjeljuje za štete nastale pomorom zajednica u stacionarnim ili selećim pčelinjacima dopremljenim na područje ove županije u skladu s Pravilnikom o držanju pčela i katastru pčelinje paše, a namijenjena je onima koji su upisani i ažurirani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka i kod kojih je na temelju Zapisnika o inspekcijskom nadzoru izvršenom tijekom lipnja utvrđen pomor.  

Dobili laboratorijski nalaz, ali i dalje ne znaju zbog čega je uginulo 60 milijuna pčela

Donošenje Programa predviđeno je Zakonom o poljoprivredi, a u skladu je s relevantnim uredbama Europske komisije.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Potpore Pčelari Pomor Međimurska županija


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]