Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uginuća pčela
  • 01.03.2021. 07:30

Zimsko uginuće pčela do 80 posto - u Bugarskoj šute zbog subvencija?

Ove je godine u Bugarskoj zabilježena zastrašujuća smrtnost pčelinjih zajednica. Nadležni šute zbog potpora, a ogorčeni pčelari kreću u prosvjede.

Foto: Depositphotos/Eugene_R. (ilustracija)
  • 850
  • 149
  • 0

Zastrašujuće je razmjere doseglo zimsko uginuće pčela u Bugarskoj, a uznemireni su pčelari u čitavoj zemlji. "Negdje je prosječna smrtnost od 50 do 70 posto. Ove će godine sigurno uginuti polovica pčelinjih zajednica", upozorio je pčelar Emil Yanev iz regije Burgas.

Međutim, Severin Iliev iz Nacionalne pčelarske organizacija, kako prenosi agronovinite, izjavio je da smrtnost ovih kukaca doseže čak 80 posto.

Njegov se pčelinjak nalazi u selu Polski Izvor na jugoistoku Bugarske, a on tvrdi da je od ukupno 125 pčelinjih zajednica izgubio njih 100. "Uzgoj sam počeo s četiri košnice i u taj sam posao uložio puno", komentirao je rekavši da pčelama prehranjuje svoju djecu. Komentira da, i ako se izvrši uzorkovanje uginuća, upitno je hoće li pčelari dobiti odštetu. 

Prema njemu, glavni je razlog visoke smrtnosti suša. Dodatno, napominje da će problemi smo rasti jer će većina pčelara košnice otvoriti u ožujku. Naglašava i kako resorno ministarstvo nema plan za odgovor na krizu. Procjenjuje da će u zemlji ostati tek 400 do 500 tisuća košnica.

Situacija se zataškava se zbog subvencija?

Prema predstavnicima ovog sektora, o stopi uginuća se ne izvještava potpuno kako se ne bi smanjio iznos subvencija Europske unije za potporu pčelarstvu. Međutim, tamošnji pčelari smatraju da je cijelo zakonodavstvo u ovoj grani poljoprivrede, ali i zemlji općenito u potpunom kaosu. Naime, kažu, zakonom su pčele izjednačene sa stokom.

Zbog nedostatka odgovarajuće politike i istraživanja o problemu njihove visoke smrtnosti, pčelari su organizirali prosvjed ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede i hrane u glavnom gradu, Sofiji.

"Gledam kako Ministarstvo probleme gura pod tepih, jer prema agrostatistici koja je napravljena na temelju podataka 1. listopada, nema zabilježenih slučajeva uginuća", kaže Iliev te dodaje da je to logično jer su pčelinje zajednice počele stradavati još u studenom, prosincu, siječnju. No, on tvrdi da one ugibaju i dalje. 

Situacija je ondje postala jako teška jer su uzgajivači opterećeni birokracijom, a Yanev smatra da ih iz tog razloga nije briga za proglašenje smrtnosti jer znaju da im to neće pomoći niti će od toga imati koristi. "Razuman čovjek neće vjerovati u navode da će se povećati brojnost pčela, a to nam svake godine govore", napisao je on na društvenim mrežama i dodao da su pčelari "siročad" tog sektora i da nikog nije briga za njih jer taj resor ondje nije prioritet.

Nažalost, to nije prvi takav slučaj u toj zemlji. Podsjetimo, na treće masovno uginuće u bugarskim selima Petokladentsi i Plevenu kada je od 10. do 13. svibnja prošle godine stradao velik broj pčela zbog aktivne tvari tiametoksam.

Prema stručnjacima, tri su najčešća slučaja zimskog uginuća kod pčela: varroa, nozemoza i glad. 


Tagovi

Bugarska Pomor pčela Zimsko uginuće Potpore


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.