Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agencija za restituciju
  • 16.08.2017. 12:00

Austrijanci i Nemci čekaju povraćaj 4.000 ha

Austrijskim državljanima je do sada vraćeno oko 243 hektara poljoprivrednog zemljišta i 0,25 hektara šuma, a nemačkim državljanima 142 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Foto: Đorđe Simović
  • 2.872
  • 142
  • 0

Agencija za restituciju bi sledeće godine trebalo da počne sa izdavanjem prvih odluka o obeštećenju, koje ne može da bude u naturi. Tako se procenjuje da će za ovu namenu biti potrebno oko dve milijarde evra.

Vlada bi trebalo sledećeg meseca da utvrdi koeficijent po kojem će se određivati vrednost imovine koja je oduzeta nakon Drugog svetskog rata.

Do sada je vraćeno 5.044 hektara, 36 ara i 12 kvadrata šumskog zemljišta i 24.288 hektara, 20 ari i 53 kvadrata poljoprivrednog zemljišta.

Austrijanci i Nemci traže oduzeto

Pravo na podnošenje zahteva imali su i stranci, pa je stiglo 564 zahteva austrijskih državljana i 593 zahteva Nemaca. Austrijskim državljanima je vraćeno oko 243 hektara poljoprivrednog zemljišta i 0,25 hektara šuma, a nemačkim državljanima 142 hektara poljoprivrednog zemljišta.

"Preostalo je da se vrati oko 4.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u zahtevima za koje se ispituju posebni uslovi koji moraju biti ispunjeni za vraćanje imovine kada su podnosioci zahteva strani državljani", rekao je za Dnevnik direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić.

Ulaganje u Srbiju?

Državljani Austrije i Nemačke najviše zemlje traže u atarima Prigrevice, Kljajićeva, Kule, Kovina, Bele Crkve i Žitišta. Mnogi će pokloniti svoje parcele, dok će neki i investirati.

"Možda će napraviti neke zadruge, a možda i prehrambenu industriju", predviđa predsednik Nacionalnog saveta Nemaca Laslo Mandler Gence.

Foto: Đorđe Simović


Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Laslo Mandler Gence Strahinja Sekulić Obeštećenje Restitucija Povraćaj zemlje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.