Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštena praksa
  • 17.07.2020. 10:30

AZTN kaznio Kaufland s 1.100.000 kuna - ugovorili nedozvoljene naplate s dobavljačem

AZTN je utvrdio kako ugovor koji je Kaufland sklopio s dobavljačem ne sadrži odredbu o trajanju ugovora kojom bi na jasan i nedvosmislen način bilo određeno njegovo trajanje, što je protivno odredbama ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

Foto: PXL Standard News
  • 804
  • 74
  • 0

Agencija za zaštitu tržišnih natjecanja (AZTN) je zbog teških povreda Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) kaznio Kaufland Hrvatska k.d., s 1.100.000,00 kuna, stoji u priopćenju ove Agencije koja ja protiv Kauflanda po službenoj dužnosti pokrenula upravni postupak u okviru navedenog zakona radi utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u vezi sadržaja i načina provedbe ugovora koji je Kaufland sklopio s dobavljačem. 

Konkretno, AZTN je utvrdio kako ugovor koji je Kaufland sklopio s dobavljačem ne sadrži odredbu o trajanju ugovora kojom bi na jasan i nedvosmislen način bilo određeno njegovo trajanje, što je protivno odredbama ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu.

Troškovi prebačeni na dobavljača

Pojašnjavaju kako su uvidom u ugovor koji je dobavljač sklopio s Kauflandom, utvrdili kako je ugovoren rabat za isporuku na centralno skladište, unatoč odredbi ZNTP-a koja uređuje da na mjestu isporuke svi rizici i odgovornosti za poljoprivredni ili prehrambeni proizvod prelaze na trgovca i činjenici da Kaufland ima samo jedno mjesto isporuke – centralno skladište te da troškove prijevoza do ugovorenog mjesta isporuke snosi dobavljač. "Na taj način je Kaufland u stvari ugovorio naplatu naknade za dostavu poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda izvan ugovorenog mjesta isporuke, ugovorio naplatu naknade za čuvanje i manipulaciju nakon isporuke poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda, kao i ugovorio naplatu naknade za usluge koje nisu pružene dobavljaču, što je protivno odredbama ZNTP-a i predstavlja nepoštenu trgovačku praksu", pojašnjavaju. 

Naime, troškove koje Kaufland treba snositi nakon isporuke proizvoda na centralno skladište, primjerice prijevoza do pojedinih prodajnih mjesta Kauflanda i postupanja s proizvodima nakon isporuke, prebačeni su na dobavljača.

Utvrđene povrede u ovom postupku trajale su u razdoblju od 1. travnja 2018. do 30. svibnja 2019.

Teške povrede zakona

U svom priopćenju ističu kako sve opisane povrede predstavljaju teške povrede ZNTP-a za koje se pravnoj osobi može izreći upravno–kaznena mjera do najviše 3.5 milijuna kuna, a trajale su dulje od godine dana. "AZTN je uzimajući u obzir težinu, opseg, vrijeme trajanja i posljedice povrede za dobavljača te utvrđene olakotne okolnosti, Kauflandu izrekao upravno-kaznenu mjeru u visini od 1.100.000 kuna. Tom upravno-kaznenom mjerom ostvarit će se cilj njezina izricanja u smislu odvraćanja od kršenja odredbi ZNTP-a i to ne samo u odnosu na Kaufland već i na sve druge trgovce, otkupljivače ili prerađivače", upozoravaju. 

Također, u ovoj su agenciji radi otklanjanja utvrđenih povreda zabranili Kauflandu svako daljnje prethodno opisano postupanje te mu naložili da u primjerenom roku dostavi dokaz o usklađenju sada važećeg ugovora, kojim će jasno i razumljivo odrediti trajanje ugovora u skladu s ZNTP-om te da u sada važećem ugovoru briše odredbu o rabatu za isporuku na centralno skladište.

Podsjetimo, sličan se scenarij odvio i prošle godine, no tog je puta riječ bila o Plodinama. 

Sud potvrdio, Plodinama kazna od milijun kuna zbog nepoštenih trgovačkih praksi

Bila je to prva takva sudska odluka donesena u RH u području zabrane nepoštenih trgovačkihpraksi u lancu opskrbe hranom. 


Tagovi

Kaufland Nepoštena trgovačka praksa Ugovor Rabat Naknada AZTN


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]