Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fondovi
  • 28.04.2021. 18:00

Babiš neće vratiti EU novce iako EK tvrdi da je u sukobu interesa

Rezultati revizije subvencija dodijeljenih Agrofertu, poljoprivrednom konglomeratu kojeg je osnovao češki premijer Andrej Babiš, pokazale su da još uvijek kontrolira njegovo poslovanje i isplatu EU sredstava.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 142
  • 150
  • 0

Europska komisija (EK) neće zahtijevati povrat novca dodijeljenog poljoprivrednom konglomeratu Agrofert kojega je osnovao češki premijer Andrej Babiš, iako su u reviziji zaključili da je on prekršio pravilo o sukobu interesa. 

Naime, rezultati višegodišnje revizije dodijeljenih im subvencija, pokazale su da Babiš još uvijek kontrolira njegovo poslovanje i isplatu sredstava, bez obzira što je svoja upravljačka prava prenio na zakladu kako bi izbjegao sukob interesa. 

Riječ je navodno o 11 milijuna eura subvencija EU koje je konglomerat primio od veljače 2017., a EU je pokrenuo istragu prije dvije godine, navodi politico.

Babiš: Ovo je politička manipulacija 

Češki je premijer optužio oporbu za miješanje u reviziju te izvješće nazvao političkom manipulacijom. "Revizijom se nije utvrdilo ništa novo. Samo se ponavljaju laži revizorske mafije iza kojih stoje doušnici iz Piratske stranke", žestoko je komentirao situaciju u svojoj zemlji u kojoj spomenuta stranka trenutno vodi u predizbornim anketama uoči predstojećih parlamentarnih izbora. "Nećemo vratiti novac. Branit ćemo se na sudu!", samouvjereno je izjavio u nedjelju, piše euracitv

Oporbene stranke zatražile su od ministarstva financija, poljoprivrede i lokalnog razvoja da počnu s povratom ilegalno dodijeljenih sredstava poreznih obveznika, a kao stvarni iznos spominju sredstva od 770 milijuna eura, ako se u izračune uključe javni ugovori za koje tvrde da su nezakonito dodijeljeni Agrofertu.

No, da se vratimo na početak. Glasnogovornik EK izjavio je kako češke vlasti nikada nisu tražile EU novac u vezi s aktivnostima spomenutim u reviziji pa tako nisu niti izvršena nikakva plaćanja za te operacije zbog čega se financijska sredstva nemaju zbog čega tražiti nazad. No, isto tako, od ondašnje se vlade očekuje da provede četiri preporuke kako bi poboljšali usklađenost za raspodjelu sredstava. Dakle, predviđa se da će Babiševa tvrtka subvencije vraćati samoj državi. 

Cijena - blokiranje EU fondova

O svemu će parlamentarnu raspravu zatražiti zastupnici EPP-a, skupine desnog centra Europskog parlamenta u kojoj smatraju da se daljnja isplata sredstava mora zaustaviti te da Andrej Babiš krši i zakonodavstvo EU i Češke. EPP grupa pozvala je Komisiju da dodatno ispita zlouptrebu sredstava u korist premijera, neuspjeh tamošnje uprave i neaktivnost njihova pravosudnog susatava. 

"Gospodine Babiš, igra je gotova. Ako ne riješite svoj sukob interesa bilo davanjem ostavke ili prodajom Agroferta, cijela Češka Republika mogla bi platiti cijenu blokiranih EU fondova. Također očekujemo da odmah vratite preko 6 milijuna eura nezakonito dodijeljenih Agrofertu iz džepova poreznih obveznika", izjavio je europski zastupnik Tomáš Zdechovský, glasnogovornik EPP-ove skupine za proračunsku kontrolu. 

Gdje su EU novci? Na "tapeti" pet zemalja srednje i istočne Europe

Početkom ove godine ondje je usvojen amandman na zakon o hrani prema kojem bi trgovine veće od 400 m2 trebale prodavati obvezni minimalni udio prehrambenih proizvoda proizvedenih u toj zemlji, počevši od 2022. godine. Kvota bi u 2022. trebala biti 55 posto s ciljem postupnog povećanja da bi u 2028. dosegla 73 posto. Tada je Babiš izjavio kako on nije inicirao taj prijedlog, no, inicijativu je podnijela njegova vlada i odobrili poslanici njegove stranke. 

Kritičari su tada upozorili da će takav zakon pomoći samo velikim prehrambenim tvrtkama, uključujući Agrofert. 


Tagovi

Andrej Babiš EU fondovi Subvencije Sukob interesa Europska komisija Agrofert Češka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.