Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštićeno prirodno dobro
  • 15.04.2017. 21:00

"Bačkotopolske doline" pod zaštitom države

Odlukom Skupštine opštine Bačka Topola park prirode "Bačkotopolska dolina" dobio je status zaštićenog prirodnog dobra. Na tom području zabranjen je lov pernate i vodene divljači, a u narednih pet godina opština ima obavezu da uredi kopnenu i vodenu oblast površine 522 ha.

Foto: Dragan Fabijan / Flickr
  • 1.936
  • 91
  • 0

Park prirode "Bačkotopolske doline" je odlukom Skupštine opštine Bačka Topola i odobrenjem Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine proglašen za zaštićeno prirodno dobro. Kako prenose Novosti to područje se prostire na 522 ha lesne doline glavnog toka reke Krivaje, pod nazvom Rit i Bećarska dolina i na bočnoj dolini prema Karađorđevu. Oko samog područja, takođe je uspostavljena zaštitna zona površine 1.566 ha.

Zabarena i močvarna staništa dragocena za ugrožene vrste

Prema Dokumentu koji je izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, zabarena i močvarna staništa, kao i površine koje nastaju i šire se formiranjem akumulacije, dragoceno su utočište ugroženim vrstama, dok s druge strane jezerski ekosistem predstavlja zamensko stanište, koje ima regionalni značaj i obezbeđuje opstanak ugroženim vrstama koje naseljava jezera i mrtvaje.

Stanište retkih biljaka i životinja

Kako piše u obrazloženju odluke, stepski ostaci na ovom području odlikuju se biljnim bogatstvom, a značajno je i zbog toga što na njemu rastu dve kritično ugrožene vrste. Reč je o tamnoljubičastom luku i bestablovom kozincu. Tu žive gmizavci i vodozemci koji su na listama Konvencije o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, poput stepskog guštera, barske kornjače i žabe češnjače.

Kada je reč o ornitologiji "Bačkotopolskih dolina" značajna je zato što na njoj žive mnoge retke i ugrožene ptičje vrste, međi kojima se ističu: bukavci, barski petlići, modrovoljke, patke njorke, gakovi i crvene čaplje.

Zabranjen lov pernate i vodene divljači

Čuvari prirode kažu da ih je odluka obradovala. S druge strane, Opština Bačka Topola će u narednih pet godina morati da ukloni sve objekte koji nisu postavljeni u skladu sa odredbama, obnovi šumu, odnosno uredi prostor za sportski i rekreativni ribolov. Odlukom je, takođe, najstrože zabranjen lov pernate i vodene divljači, a sprovodiće se kontrola zagađenosti vode i kopna.

Foto: Dragan Fabijan / Flickr


Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Bačkotopolske doline Bačka Topola Priroda Zaštita Zaštićeno područje Ministarstvo poljoprivrede Pokrajinski zavod za zaštitu prirode


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.