Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predator postaje plijen
  • 28.07.2017. 10:30

Biljke šalju signale kad ih napadnu predatori

Gusjenica napadne duhan, a biljka njezinim prirodnim neprijateljima šalje signale da se na njoj nalazi ukusan plijen.

Foto: Bigstockphoto/Sheila_F
  • 1.270
  • 103
  • 0

Gusjenice leptira Manduca sexta iz porodice moljaca (Nicotiana attenuata) rade velike štete na duhanu isto kao i na mnogim drugim biljkama. Grickanjem listova potiču formiranje hlapljivih tvari te privlače predatore. Biljkama koje grickaju gusjenice dodaju svoj miris i daju predatorima na znanje da se na njima nalazi ukusan plijen-gusjenica. Rafinirana strategija ima jednu slabu točku - proizvodnja određenih molekula konkretnog kemijskog signala traje cijeli dan.

Naime, grabežljivac, koji bi saznao da se plijen davno odselio, ne bi se drugi put pojavio. Biljke duhana su međutim pronašle vrlo elegantno rješenje. Znanstvenici Instituta Maxe Plancka su otkrili da kemijski "SOS signal" kod duhana nije uvijek isti. Omjer dviju izomera molekula - poznati kao Z i E - ovisio je o tome jesu li oštetili biljku gusjenice ili drugi biljojedi. Eksperimenti sa uzorcima mirisa u prirodi su pokazali da u signalu koji proizvode biljke, a gdje su se pojavile gusjenice ima višak izomera E.

Takav miris privlači prirodne neprijatelje gusjenica - insekte iz porodice Geocoris. I daljnje otkriće je da enzimi u slinama gusjenica olakšavaju pregradnju iz molekula Z izomera na izomer E. To znači da gusjenice koje se hrane lišćem duhana sa svakim ugrizom daju na znanje prirodnim neprijateljima da su ovdje. I postanu žrtve.

Foto: Bigstockphoto/Sheila_F


Tagovi

Moljac (Nicotiana attenuata) Znanstvenici Instituta Maxe Plancka Izomera molekula - poznati kao Z i E Miris


Autorica

Alena Rais

Više [+]

Završila je Poljoprivredni fakultet u Pragu - agronomija gdje je i tri godine radila na Poljoprivrednom institutu - mikrobiologija i zaštita bilja u Pragu - Ruzyně. U češkom tjedniku Jednota Daruvar piše o poljoprivrednim temama od 2001. godine. Kod kuće sa suprugom uzgaja čemprese i vinovu lozu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]