Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi inovatori
  • 11.05.2021. 15:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Bjelovarski studenti mehatronike osmislili robot AllTerr koji pomaže poljoprivrednicima

Ekipa mladih entuzijasta Domagoj Mihaljević, Petar Milovac, Vedran Josić i Karlo Pušić s Veleučilišta u Bjelovaru na Lumen Engineering idu s robotom koji pomaže poljoprivrednicima.

Foto: Karlo Pušić
  • 790
  • 279
  • 0

Tim Maratonci (prošle godine poznat kao Tubix tim) kojega čine četiri studenta druge godine stručnog studija mehatronike na Veleučilištu u Bjelovaru i ove je godine odlučila okušati sreću na Lumen Engineeringu. I to s robotom koji pomaže poljoprivrednicima. 

Ekipa mladih entuzijasta Domagoj Mihaljević, Petar Milovac, Vedran Josić i Karlo Pušić, stvorena je još tijekom srednjoškolskog obrazovanja te su već onda prisustvovali na raznim natjecanjima i projektima, a kako su se sva četvorica odlučili za isti studij, tako su i nastavili raditi na zajedničkim projektima.

Robot za sve površine 

Kako nam Karlo prenosi, ideja je inspirirana jednom od ovogodišnjih tema: Robot koji će samostalno ili polusamostalno pomoći poljoprivrednicima. Kako smo svi u timu veliki obožavatelji automobila i dizajniranja mehaničkih dijelova, nisu mogli propustiti priliku izraditi svoju vlastitu karoseriju, suspenziju i pogonsku mehaniku. Robot su odlučili nazvati AllTerr (engleski za all terrain – sve površine).

Njihov robot koristi DFRobot senzor za analizu tla, a trenutno izrađuju mehanizam koji zabija senzor u tlo koji samostalno uzima uzorak zemlje i analizira ga. Uz analizu pH vrijednosti, AllTerr ima mogućnost mjerenja temperature i vlage tla. Uz sve spomenute funkcionalnosti, ekipa radi i na sustavu vožnje koji će moći prelaziti preko većine prepreka (blato, kamenje, kosina…) i savladati vrlo teške vremenske uvjete, kakvih u poljoprivredi ne nedostaje.

Primjena AllTerr je trenutno za ratarstvo i vinogradarstvo, međutim dečki imaju u planu izraditi EziMount sustav nadogradnje robota, koji će moći podržavati široki spektar alata i opreme, a koji će ujedno i proširiti njegovu primjenu. Ovaj pametan robot osmišljen je kao autonomno vozilo koje će biti u mogućnosti obaviti poljoprivredni zadatak bez ljudskog utjecaja, neovisno o vanjskim/vremenskim utjecajima.

Nastanak robota s kojim će se natjecati na Lumen Engineeringu

Inače, ovi mladi i ambiciozni dečki prošle su se godine samoinicijativno prijavili na natjecanje Lumen Engineering preko njegove Facebook stranice na kojoj su bile otvorene prijave.

Velika pomoć profesora i Veleučilišta 

"Kada su objavljene prve teme, odlučili smo porazgovarati s prof. Zoranom Vrhovski o našim idejama i kako ih ostvariti“, ističe Karlo Pušić, a Veleučilište im je ustupilo svoje laboratorije i svu opremu te su uz veliku podršku profesora i vjeru u tim na prvoj godini studija osvojili drugo mjesto na spomenutom natjecanju.

Ekipa je, kako smo i naveli, i ove godine odlučila okušati sreću na Lumen Engineeringu, a na pitanje, koji su ima dugogodišnji planovi, Karlo samouvjereno odgovara: "Kao ekipa imamo većinom iste planove po završetku studija, definitivno ostati u struci i izrađivati nove projekte“.


Tagovi

Robotika Inovativnost Analiza tla Tlo Studenti Domagoj Mihaljević Petar Milovac Vedran Josić Karlo Pušić AllTerr


Autorica

Tea Januš

Više [+]

Studentica diplomskog studija Agroekonomika na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. U slobodno vrijeme piše vlastiti blog i volontira.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/