Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smanjenje pesticida
  • 08.06.2022. 10:00

Borzan: U Bruxellesu lobiraju za pesticide, a kod kuće otežavaju život eko proizvođačima

Pozivam ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da se očituje i objasni javnosti zašto nije u njihovom interesu da se hrana manje prska kemijom, kaže naša eurozastupnica Biljana Borzan.

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 978
  • 299
  • 0

Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, izravno lobira u Bruxellesu da Europska unija odustane od obvezujućih ciljeva smanjenja upotrebe kemijskih pesticida u proizvodnji hrane, kaže eurozastupnica Biljana Borzan

Jasno je to, navodi izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju "Od polja do stola“, iz dopisa poslanog još 16. ožujka 2022. u Europsko vijeće kojeg, između ostalih, potpisuje i hrvatska Vlada.

"Šokirana sam i ljuta, u čije ime lobiraju protiv smanjenja pesticida? U ime građana Hrvatske, koji su valjda zadovoljni što izumiru pčele i što su tragovi pesticida sveprisutni na hrani?", pita naša eurozastupnica koja je pozvala ministricu poljoprivrede Mariju Vučković da se očituje i objasni javnosti zašto nije u njihovom interesu da se hrana manje prska kemijom. 

Kako dodaje, dopis, kojeg potpisuje Hrvatska i još 11 država članica, izražava neslaganje s ciljem da EU prepolovi upotrebu kemijskih pesticida sredstava do 2030. Nadalje, smatraju kako za to ne postoji znanstvena osnova te kako su ciljevi nedostižni.

Pogotovo se, kaže, protive novom zakonu o održivoj upotrebi pesticida kojeg bi Europska komisija trebala predstaviti 22. lipnja, a za kojeg je nedavno upozorila da je upitan radi žestokog lobiranja.

"Ispada da Ministarstvo poljoprivrede u Bruxellesu lobira protiv ekoloških ciljeva, a u isto vrijeme u Hrvatskoj otežava život proizvođačima eko-hrane smanjenjem potpora i apsurdnim propisima. Kada smo se mi kao država odredili u tom smjeru? Kada je Sabor o tome raspravljao, jesu li građani za to glasali?", pita.

Ministarstvo poljoprivrede: Tvrdnje zastupnice Borzan su netočne, politikantske i zlonamjerne

Podsjeća i da je nedavno provela istraživanje javnog mnijenja na tu temu te je čak 91 posto ispitanika odgovorilo da podržava smanjenje upotrebe pesticida, što pokazuje da je svijest građana o njihovom utjecaju na zdravlje i okoliš velika.


Tagovi

Biljana Borzan Smanjenje pesticida Ministarstvo poljoprivrede Lobiranje Od pola do stola


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]