Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divljač na cesti
  • 21.03.2020. 13:30
  • Splitsko-dalmatinska, Split

Čagljevi u Splitu, jedan stradao pod automobilskim gumama

Usred bijela dana pod automobilskim gumama u splitskom prigradskom naselju Pazdigrad skončao je petnaestak kilograma težak čagalj. Osim građana, pojava predatora iznenadila je i same lovce.

Foto: JumpStory
  • 473
  • 32
  • 0

Nakon prošlogodišnje pojave medvjeda na brdu Perun ponad Podstrane, divljač se očito sve više približava splitskoj rivi. U jednoj takvoj điradi glavom je platio čagalj koji je nastradao pod automobilskim gumama u ulici Put Sv. Lovre na Pazdigradu. Nakon medvjeda, zmija, lisica i ostalog tog zvjerinjaka među kuće tog elitnog splitskog naselja došetala je, eto, i nova zvijerka. Nesvakidašnjem slučaju svjedočili su brojni prolaznici ni sami ne vjerujući što su jutros zatekli pred kućnim vratima.  

U Županijskom lovačkom savezu tvrde kako se najvjerojatnije radi o jedinki koja se gostila na Karepovcu pa se natjerana od pasa lutalica skrasila na Pazdigradu.

"Ono što se moglo i očekivati na što smo i upozoravali, očito da je dobilo svoj epilog. U potrazi za hranom zvijer je ušetala u splitsko naselje. Nažalost ulice su prepune otpada pa i samo mjesto stradanja govori tome u prilog jer je nesretna životinja skončala upravo kod kontejnera.

Stradali čagalj u Splitu (Foto: privatni album)

Zakon je predvidio da se mora izraditi program mjera zaštite za ne lovne površine kao što je to bilo u slučaju Marjana, ali još nije odlučeno odnosno dano određenim tvrtkama da provode te iste mjere i za ostala ne lovna područja u gradu", informirao nas je Mladen Balić, predsjednik ŽLS-a.

Čagalj u Sloveniji postaje lovna vrsta

Međutim, već sljedećeg dana čagalj je viđen i na području splitskog prigradskog naselja Mejaši tek kilometar udaljen od stratišta gdje je dan prije nastradao njegov prethodnik. Pojava predatora iznenadila je mnoge posebno iz razloga što se zvijeri nesmetano kretaju među stambenim blokovima i obiteljskim kućama, a i zbog činjenice kako je nastradali mužjak pravi kapitalac težine petnaestak kilometara, što je dodatno uznemirilo tamošnje stanovništvo.


Tagovi

Čagalj Čagljevi u Splitu Predator Lovački savez


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.