Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osječko-baranjska županija
  • 02.09.2016. 13:30

Cijena definira sudbinu domaćeg proizvoda

Smanjenje PDV na hranu kao slamka spasa za poljoprivredne proizvođače!

  • 1.596
  • 262
  • 0

Smanjenje PDV na hranu je slamka spasa za poljporivredne proizvođače koji su već na koljenima. Samo jedna je to od mjera koje predlažu u Osječko-baranjskoj županiji kako bi unaprijedili poljoprivredu, a seljake i dalje održali u tržišnoj utakmici. Kreator prijedloga, osječko-baranjski dožupan Željko Kraljičak ilustrira to konkretnim primjerom.

"Ako smanjimo PDV na grupu proizvoda za koje Hrvatska ima prirodne uvjete da može postići samodostatnost ili je na granici samodostatnosti, primjerice, krušku, šljivu, jabuku, mandarinu, nektarinu, onda smo učinili taj proizvod konkurentnijim u odnosu na ananas, bananu, avokado ili neki drugi koji Hrvatska ne proizvodi", objašnjava on.

Proizvođačima treba kapital i podrška županija!

Domaći proizvod mora biti konkurentniji

Na taj bi se način stimulirala kupovina domaćih proizvoda što bi značilo dodatni vjetar u leđa domaćim proizvođačima.

"Za one proizvode koje ne možemo definirati kao grupu proizvoda, trebamo smanjiti cijenu koštanja toga proizvoda kako bi se postigla konkurentnost u proizvodnji, a to su, primjerice, sjeme, gnojivo, rezervni dijelovi, zaštitna sredstva. Kada se na to smanji PDV proizvođač će manje trošiti, odnosno davati novca", ukazuje Kraljičak.

Porezna politika kao mjera zaštite

U Osječko-baranjskoj županiji za poljoprivrednike to smatraju rješenjem jer i sve zemlje u okruženju, a posebno one iz kojih se uvoze proizvodi koji su konkurentniji od domaćih, poput Poljske, u sebi imaju, kako ističu, ugrađenu takvu poreznu politiku.

"Čak i da ne plaćaju PDV na neke usluge i radove, oni su jeftiniji od nas. To ne znači da su produktivniji, ekonomičniji i imaju bolje rezultate u kilogramima ili litrama, nego su jednostavno učinili sve što čini cijenu nekog proizvoda, od PDV-a, preko cijene rada, energije, repromaterijala, pa i poreza i parafiskalnih nameta da on bude konkurentniji pa čak i uvjetima kada je taj proizvod skuplji u cijeni koštanja nego hrvatski", obrazložio je Kraljičak naglašavajući kako je upravo cijena ono što definira život i sudbinu nekog proizvoda na tržištu, a Hrvatska u tim mjerama nije poduzela ništa kako bi sačuvala tržište i hrvatski proizvod.

Snizili stopu PDV-a

Kraljičak smatra kako to nije samo pitanje porezne politike, nego i pitanje cijene kapitala.

"Sve zemlje koje imaju agrarnu politiku i vode računa o organiziranosti vlastitog tržišta, a posebno o zdravstvenoj ispravnosti tih proizvoda, oni su uveli ove mjere, pa i snižene stope PDV-a", poručio je on.


Tagovi

Osječko-baranjska županija Željko Kraljičak Poljoprivreda Hrana PDV Proizvodnja Cijena Zemlja Poljska


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!