Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • E-Savjetovanje
  • 10.12.2020. 12:00

Di si bio kad je grmilo?

Stranica e-Savjetovanje je mjesto na kojemu možete javno komentirati prijedloge zakona. Jeste li se registrirali, dali svoje mišljenje?

Foto: Depositphotos/CameraCraft
  • 163
  • 16
  • 0

Prijedlog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja digao je ovih dana puno prašine. S jedne je strane Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSEP) zatražio od Ministarstva poljoprivrede drastične izmjene predloženog zakona, a s druge aktivisti i zainteresirani građani svoje komentare na prijedlog ostavljaju na društvenim mrežama i portalima. 

Istovremeno, na e-Savjetovanju, gdje je prijedlog objavljen 26. studenog, prvih dana nije bilo većih reakcija. Tek je nakon objave u medijima pa i našem portalu, taj broj narastao, a korisnici sustava se jučer više angažirali.

Podsjećamo, na ovaj prijedlog možete reagirati još danas, putem ove poveznice

Kriza je, a Hrvatska drastično ograničava uzgoj domaćeg sjemena?

Dakle, zainteresirana javnost, a to si i ti, dragi čitatelju, može dati svoje viđenje na objavljeni tekst, dati prijedloge radi njegovog pojašnjenja, poboljšanja i slično.

Što kada ostavim komentar? 

Kako pišu na svojoj stranici, u rubrici "Najčešća pitanja", nakon provedenog savjetovanja, koje u pravilu traje 30 dana (za razliku od ovoga koji traje 14), prijedlog teksta se usklađuje sa prijedlozima. Tijela javne vlasti dužna su o primjedbama i prijedlozima obavijestiti zainteresiranu javnost putem izvješća koje dostavljaju Vladi RH. 

Ukratko, vaši se komentari čitaju, uvažavaju i postaju sastavni dio predloženog zakona, a isto izvješće vezano uz ovaj možemo očekivati 17. prosinca ove godine. 

Kako ostaviti svoje mišljenje?

Kako uopće postaviti komentar na ovom servisu? Nakon otvaranja u gornjem desnom kutu koristite opciju "Prijavi se". Otvorit će vam se obrazac prijave ili registracije, za one koji se do sada nisu registrirali. Za registraciju je potrebno ispuniti kratku formu, a nakon čega će vam na e-mail će vam stići link za potvrdu, što je uobičajena stvar u ovakvim slučajevima. 

Nakon toga potražite savjetovanje koje vas zanima koristeći opciju filtriranja

Kada kliknete na gumb u desnom kutu "Komentiraj", otvara se prostor u kojem možete pisati. Osim čitavog prijedloga, možete reagirati na određene članke predloženog zakona. Naime, s desne strane svakog od njih je postavljena sličica oblačića putem kojeg se otvara prostor za pisanje. Možete lajkati ili dislajkati i reakcije drugih. 

A Zakon o zemljištu? 

Kada već govorimo o e-Savjetovanjima - znate li koliko je komentara ostavljeno na prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu čija je posljednja inačica usvojena u Saboru 2018. godine? Onoga koji podigne toliko prašine u agrarnoj javnosti. Znate koliko? Niti 30. Rekli bismo - Tresla se brda, rodio se (n)miš.  

Što donosi (novi) prijedlog izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu?

Nota bene - ovo je savjetovanje otvoreno do 4. siječnja pa možda još ima nade za njega. Do njega možete putem ove poveznice.

Stoga registrirajte se, promišljajte, pišite, raspravljajte, dijelite informacije - javne rasprave postoje radi toga.

Utječite na vlastitu budućnost, da vas ne bi pitalo: di si bio kad je grmilo? 


Tagovi

E-savjetovanje Zakon Zakon o sjemenu Komentar Rasprava Zakon o zemljištu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.