Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrivi d.o.o.
  • 08.08.2021. 12:00

Digitalna poljoprivreda u borbi protiv anomalija usjeva

Softver tvrtke AGRIVI omogućuje alarme za predikciju bolesti i štetnika koji informiraju poljoprivrednike o mogućoj pojavi na njihovim poljima.

Foto: Agrivi
  • 277
  • 414
  • 0

Danas se poslovni svijet vrti oko novih tehnologija poput Interneta stvari (IoT) koji pruža beskrajne mogućnosti. Poljoprivredna industrija suočena je s izazovima da udovolji potražnji, a da pritom istovremeno ostane transparentna i održiva.

Upravo zato razni dionici ove industrije pokazuju zanimanje za inovacije i modernizaciju proizvodnih procesa. Glavni razlog tome je što je upotreba modernih tehnologija i inovacija imperativ za osiguravanje veće produktivnosti i profitabilnosti na održiv način.

Gubitak prinosa zbog štetnika i bolesti

Istraživanja pokazuju da gubitak prinosa zbog različitih bolesti i štetnika iznosi 20-40 posto. Konačni rezultat ovisi o mnogim čimbenicima, poput klimatskih promjena, vremenskih prilika i neprikladnog upravljanja poljoprivrednim gospodarstvom.

Jedan od primjera kako neprikladno upravljanje gospodarstvom utječe na produktivnost je donošenje odluka na temelju osjećaja, a ne na stvarnim podacima. Mnogi poljoprivrednici još uvijek provode zaštitu bilja "unaprijed" u određenim fazama rasta kako bi spriječili moguću štetu. Ne samo da su ovakvi neosnovani tretmani skupi i opasni za okoliš, već često nisu učinkoviti u određenom razdoblju ili se primjenjuju na većem području polja nego što je potrebno.

Digitalna poljoprivreda kao rješenje

Srećom, digitalna poljoprivreda, koja iz dana u dan privlači sve više entuzijasta, mogla bi pomoći u utvrđivanju raznih anomalija usjeva, čak i onih nevidljivih golim okom.

Nekoliko je načina kako otkriti anomalije pomoću digitalne poljoprivrede:

  • Alarmi za bolesti i štetnike: sustav upozorenja pomoću algoritama koji uključuju vremensku prognozu, lokaciju polja, vrstu usjeva i vremenske uvjete koji pokreću pojavu bolesti i štetnika.
  • Meteorološke stanice: koriste se za određivanje optimalnog vremena za pojedine aktivnosti na polju na temelju preciznog praćenja vremenskih uvjeta poput temperature, oborina, vlage, brzine vjetra i drugih. Pojedine stanice također mogu sadržavati modele predviđanja bolesti i štetnika.
  • Senzori: bežični i jednostavni za instaliranje senzori za tlo koji obavljaju prijenos podataka u bazu i obavještavaju poljoprivrednike o promjenama parametara u tlu tijekom određenog vremenskog razdoblja. Na temelju toga, moguće je predviđanje vremena izlaska insekata iz tla, kao i oslobađanja spora raznih bolesti.
  • Satelitske snimke: koriste se za praćenje stanja tla i usjeva kako bi ih se algoritmima prevelo u korisne informacije ili karte označene bojom. Takve karte služe kako bi se dobili podaci o zdravlju usjeva. Uz pomoć satelitskih snimki, moguće je uočiti promjene sadržaja klorofila uslijed ranih napada insekata ili bolesti prije nego biljke pokažu vidljive simptome.
  • Tehnologija Varijabilnog Doziranja (VRT): koristi se za primjenu odgovarajućih doza poljoprivrednog repromaterijala. Primjerice, korištenjem Tehnologije Varijabilnog Doziranja (VRT) može se izbjeći prekomjerno špricanje.

Korištenjem ovih alata, poljoprivrednicima je olakšano upravljanje štetnicima i bolestima pa tako mogu ostvariti veće prinose i kvalitetu usjeva, a pritom osigurati profitabilnu i održivu proizvodnju.

Softver tvrtke AGRIVI omogućuje alarme za predikciju bolesti i štetnika koji informiraju poljoprivrednike o mogućoj pojavi na njihovim poljima te praćenje raznih indeksa vegetacije koji pomažu u nadziranju promjena u biomasi te daju podatke o stanju tla i zdravstvenom stanju usjeva.

Zašto bi poljoprivrednici trebali digitalizirati proizvodnju?

Postoji mogućnost povezivanja softvera s meteorološkim postajama i senzorima kako bi svi podatci bili dostupni na jednom mjestu. Tako poljoprivrednici mogu bolje planirati aktivnosti, ovisno o temperaturi, vjetru, kiši i ostalim vremenskim prilikama.

Za više informacija posjetite web stranicu tvrtke Agrivi.


Tagovi

Digitalna poljoprivreda Gubitak prinosa Bolesti Štetnici Agrivi Softver


Autorica

Ines Hajdu

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije i Agro Success Manager tvrtke Agrivi, zadužena za analizu, dokumentiranje i mapiranje procesa klijenata u Agrivi softver, provođenje treninga i praćenje onboarding procesa, odgovornost za uspješnu upotrebu softvera i pružanje podrške korisnicima.


Partner

AGRIVI d.o.o.

Ulica grada Gospića 1A, 10000 Zagreb, Hrvatska
e-mail: prodaja@agrivi.com web: https://www.agrivi.com/hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]