Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Budi uzor Inova/2017.
  • 14.11.2017. 12:00

Digitalna tehnologija i poljoprivreda ruku pod ruku

Budi uzor Inova/2017. je najveća izložba inovacija u Jugoistočnoj Europi ove godine, a o uspjehu projekta govori činjenica da predstavlja pobjednika na nacionalnoj razini za natjecanje Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017.

Foto: Helena Mašaberg
  • 309
  • 25
  • 0

Budi uzor Inova 2017 je najveća izložba inovacija u Jugoistočnoj Europi ove godine, a o uspjehu projekta govori činjenica da predstavlja pobjednika na nacionalnoj razini za natjecanje Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017. (European Enterprise Promotion awards - EEPA 2017.). EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte i inicijative javnih tijela s ciljem promicanja poduzetništva.

Izložba se održala od 9. do 11. studenoga 2017. godine u dvorani Gradski vrt u Osijeku pod motom "Pametni gradovi" (eng. "Smart cities"), a bilo je više od 500 sudionika iz više od 15 država sudionica. Glavni organizator ovogodišnje izložbe je TERA Tehnopolis d.o.o. uz suorganizaciju Saveza hrvatskih inovatora, Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te uz podršku partnera, pokrovitelja i supokrovitelja.

U sklopu izložbenog programa je održan program "Gastro kutak"

Službeni program ovogodišnje izložbe te program Poduzetničke akademije je organizirao TERA Tehnopolis zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Osijek. Zainteresirani su mogli posjetiti raznovrsni program kojeg je izložba ponudila postojećim i budućim poduzetnicima, inovatorima, studentima i ostalim posjetiteljima koji su u svom gradu imali priliku vidjeti i saznati nešto novo. U sklopu izložbenog programa je također bila održana prezentacija i prodaja proizvoda u okviru programa "Gastro kutak" gdje su se bili predstavili OPG-ovi, j.d.o.o, zadruge i ostale institucije.

Prof. dr. sc. Ivan Štefanić je direktor TERA Tehnopolis d.o.o koja radi kao produžena ruka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i ujedno je specijalizirana poduzetnička i potporna institucija gdje hoće i uspijevaju u pomaku od inovacije kao tehnološke stvari i kao na nešto što troši novac.

"Većina inovatara inovaciju gleda s tehnološke strane i s njom u većini slučajeva ne napravi komercijalni učinak. Upravo zato smo izložbu inovacija složili kao jednu komponentu, a odmah pored nje poduzetničku akademiju sa vrlo 16 posebnih predavanja koja drugima treba pomoći da dođu u 3 fazu izložbe, a to je poslovno povezivanje i pokretanje poslovanja , a sve je ovo jedan zaokruženi ciklus po kojem će inovacije postati profitabilni biznis", rekao je profesor Štefanić

Poljoprivreda i proizvodnja hrane je snažan fokus osječkog Sveučilišta

Poljoprivreda i proizvodnja hrane je snažan fokus Osječkog Sveučilišta i tu je Poljoprivredni fakultet, Prehrambeno - tehnološki fakultet, Medicinski fakultet koji je poprilično u funkciji nutricionizma i zdravlja te koji utječe na hranu i Poljoprivredni institut koji su značajni istraživački i edukacijski resursi u području u poljoprivrede.

"Normalno je da za fokus onog što radimo bude ono za što imamo najviše kompetencije, a to je poljoprivreda i hrana. Slijedom toga dosta inovacija koje budu ovdje izložene su iz područja poljoprivrede i prehrambene tehnologije. Rekao bih da je jako važno što ovakvim međunarodnim sudjelovanjem mi dolazimo u kontakt s različitim prehrambenim navikama i sirovinama, različitim poslovnim idejama i na taj način učimo o dalekim tržištima kod kuće", istaknuo je profesor Štefanić

Važno je koliko smo nešto ozbiljno shvatili i koliko smo vremena uložili

Definitivno je važno koliko smo nešto ozbiljno shvatili i koliko se vremena uložilo u to da bi postali vrhunski i jesmo li uopće u početku željeli biti vrhunski na svjetskoj razini. To je dio dužeg procesa i tu važi ona da za uspjeh preko noći treba 10 godina pripreme.

"Ja sam bio poduzetnik već prije nego sam počeo raditi na Sveučilištu i to je nešto što učiš od najranije dobi, a ne na fakultetu, jer kad dođeš na fakultet onda je već gotovo prekasno kao što je i kod vrhunskog gimnastičara. Mi u TERI Tehnopolis počinjemo ranije te sustavno dovodimo srednje škole i radimo s njima, a učenje poduzetništva ne mora biti nužno dosadno nego se može napraviti u zabavnoj formi i u tome dosta dobro uspjevamo. Imamo koncept inovativnog poduzetništva, izvanrednu grafiku koja je multimedijski atraktvina i aplikacije za pisanje poslovnog plana. Trebamo biti u skladu s vremenom koje je sada, a ne s vremenom koje je nekada bilo te napredovati i mijenjati sve loše navike koje nisu djelovale dobro ili koje ne djeluju dovoljno dobro to je čak i najopasnije, jer dobro je velika prepreka izvrsnom", zaključio je Štefanić

Svaki diplomirani student koji je prošao trening dovoljno je dobar za pokretanje posla

Svaki poslovni plan koji je ušao u realizaciju i riješio je nečiju egzistenciju je poslovni uspjeh neovisno o tome je li to globalni posao ili nešto od čega jedna obitelj živi. Mnogi bi mijenjali svijet, a većina ne bi krenula od toga da mijenja sebe te treba početi mijenjajući sebe, a TERA Tehnopolis pomaže u tome nudeći mladima pisanje poslovnih planova.

"Siguran sam da je bilo koji svježe diplomiran student sa Sveučilišta koji je prošao naš trening dovoljno dobar za pokretanje obiteljskog posla, a u nama ima logističku potporu, a kada će on to provesti u praksu je manje važno.Svake godine upisujemo novu generaciju koja počinje sa odabirom ideje i tu ideju usavršava u 10 koraka i razvija poslovni plan. Najbolji ulaze u program edukacije za prezentaciju poslovnog plana i bore se za vrlo vrijedne nagrade, a nagrada je besplatna inkubacija u trajanju 6 mjeseci i dosta toga je na njima koliko će iskoristiti dane mogućnosti" rekao je profesor Štefanić

INNO-4 -AGRIFOOD projekt koji je financiran iz sredstava Europske komisije

U sklopu programa Poduzetničke akademije zanimljivo predavanje je održao prof. dr. Mladen Radišić koji je govorio o europskom projektu INNO-4-AGRIFOOD - servisi za ekosistem poljoprivrede i lanac vrijednosti prehrambene industrije. Projekt je European Union’s Horizon 2020 i financiran je iz sredstava Europske komisije. Profesor Mladen dolazi s Univerziteta u Novom Sadu no ujedno je i šef projektne kancelarije u Vojvođanskom ICT klasteru.

"U zadnje vrijeme postoji poveznica između digitalne tehnologije i poljoprivrede te je na nju stavljeno dosta fokusa i ona pruža izvor mnogim vrstama informacija mnogo brže nego što je to bio ranije slučaj. Kroz ovu projektnu aktivnost 7 partnera dolaze iz 6 europskih zemalja od kojih su veći dio njih članovi Europske poduzetničke mreže. Imaju za cilj da kroz ovaj inovativan projekt pruže podršku malim i srednjim poduzećima kako da iskoriste svoje potencijale i sve mogućnosti koje im se pružaju, te da korisnici ovih platformi pronađu potencijalne poslovne partnere. Ovaj projekt je drugačiji od drugih po tome što razvoj cjelokupne priče nije razvijan u uredima, a cjelokupna ideja je Co-Creation-zajedničko stvaranje vrijednosti i zbog toga je projekt bio pozitivno ocijenjen", rekao je.

Ideja projekta je da pruži dvije glavne usluge

  • E - learning platforma za učenje na daljinu- koja sadrži 14 velikih modula koji pokrivaju sve sfere interesa sudionika u poljoprivrednom lancu gdje mogu da se dodatno educiraju o općim trendovima koji se događaju u poljoprivedi. Oni koji odslušaju sve module na E-learning platformi dobit će certifikat i moraju položiti i određene mini ispite odnosno pravilno odgovoriti na postavljena pitanja koja su vezana uz te teme.
  • Inovation suport services and tools-usluga za podršku inovativnim aktivnostima za male tvrtke, a tu postoje tri usluge:agribusiness scan,on-line inovation platforms i on-line collabration apps

"Naše usluge mogu koristiti svi koji su zainteresirani te je potrebno samo registrirati se na stranici projekta, a sama usluga je potpuno besplatna, jer je iz sredstava Europske komisije tako da je ovo poziv svim zainteresiranima koji su konzultanti i podržavaju poljoprivrednike i svima onima koji su predstavnici manjih i srednjih poduzeća da se priključe tako da imate koristi od ovih aktivnosti, a mogu je koristiti poljoprivrednici i svi koji su u lancu vrijednosti poljoprivrede i proizvodnje hrane", zaključio je prof. Radišić.

Foto: Helena Mašaberg


Fotoprilog


Tagovi

E - learning platforma Poslovni plan Profesor Ivan Štefanić TERA Tehnopolis d.o.o


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]