Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apel hrvatskih sajmova
  • 26.03.2021. 08:25
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Dozvolite nam rad! Nema sigurnih pokazatelja da su sajmovi izvori širenja zaraze

Sajmovi bilježe gubitke u milijunskim iznosima. Velike gubitke bilježe i obrtnici, tvrtke i OPG-ovi. Dio njih već je otpustio radnike, a ukoliko se uskoro ne otvore bit će još otpuštanja, čulo se jučer na Bjelovarskom sajmu.

Foto: Goran Gazdek
  • 601
  • 35
  • 0

Sajamska djelatnost jedna je od onih koja trpi velike gubitke i ukoliko se uskoro ne dozvoli rad uz poštivanje svih epidemioloških mjera u pitanje će biti dovedena egzistencija nekoliko desetaka tisuća obitelji, a sajmovi više neće biti budućnost hrvatske obrtničke, kongresne i turističke ponude već povijest hrvatske tradicije – rečeno je jučer na konferenciji za novinare Udruge hrvatskih sajmova i Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije na prostoru Bjelovarskog sajma u Gudovcu.

Istaknuto je kako nema nikakvih sigurnih pokazatelja da su sajmovi na otvorenom izvori širenja zaraze koronavirusom i kako nije jasno zašto im se ne dozvoli rad kad je stav epidemiologa da se gotovo nemoguće zaraziti na otvorenom ukoliko se drži propisani razmak.

"Trgovački centri, casina, toplice, zatvoreni bazeni i auto-saloni su krcati, a svoje djelatnosti obavljaju u zatvorenim prostorima i na puno manjim površinama dok je sajmovima koji djeluju na otvorenom prostoru i na velikim površinama rad i dalje onemogućen", rekao je Miroslav Filipčić, predsjednik Udruge hrvatskih sajmova.

Gubitci u milijunskim iznosima 

U posljednjih godinu danam dodao je, nisu radili sedam mjeseci, a ostatak tek s 30 posto kapaciteta. "Tvrtke koje se bave organizacijom sajmova nisu dobile gotovo nikakvu nadoknadu fiksnih troškova što je propisano Odlukom Vlade. Kada se te tvrtke žele ulogirati putem e-Porezne ne mogu pristupiti sustavu i predati zahtjev za financiranje fiksnih troškova“, upozorio je.

Upitan je Proljetni sajam koji bi se u normalnim okolnostima trebao održati za tri tjedna

Naglasio je kako su organizatorima zdravlje posjetitelja, djelatnika i svih izlagača na prvom mjestu te zatražio da se jasno kaže što se na sajmu smije održavati, a što ne.

Sajmovi u Zagrebu, Bjelovaru, Osijeku, Benkovcu i Koprivnici bilježe gubitke u milijunskim iznosima. Zbog nemogućnosti sudjelovanja velike gubitke bilježe i obrtnici, tvrtke i OPG-ovi. Dio njih već je otpustio radnike, a ukoliko se sajmovi uskoro ne otvore bit će još otpuštanja.

Bjelovarski sajam jedan je od 500 sajmova koji u proteklih godinu dana skoro uopće nije radio. Nisu održane tri međunarodne manifestacije pa je ostao bez sedam i pol milijuna kuna planiranih prihoda.

"Vrlo je upitan Proljetni sajam koji bi se u normalnim okolnostima trebao održati za tri tjedna. Izlagači nas svakodnevno zovu, postavljaju puno pitanja, a mi još uvijek ne znamo što im odgovoriti. Nismo dobili niti jednu jedinu lipu, sve troškove podmirujemo iz vlastitih prihoda koje smo akumulirali u proteklom razdoblju“, rekao je direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac.

Dodao je kako na prostoru od 150 tisuća četvornih metara postoje svo uvjeti za uspješnu organizaciju sajma uz poštivanje epidemioloških mjera.

Znatan pad prodaje traktora 

Bjelovarski sajam nikome nije dužan, plaće su prilagodili, otpuštanja nije bilo. Trenutni financijski gubitak je oko tri i pol milijuna kuna i ako se ovakva situacija nastavi budućnost mu je, predviđa Posavac, prilično upitna.

Iako im je zabranjen rad, nisu dobili niti jednu lipu potpore, kaže direktor Bjelovarskog sajma Davorin Posavac 

Osim što je stala prodaja poljoprivredne mehanizacije, onemogućeno je izlaganje i prezentacija novih strojeva i tehnologije o kojima ovisi poljoprivredna proizvodnja. Prodaja traktora je u prva dva mjeseca 2019. godine bila neusporedivo bolja od istog razdoblja 2020. i 2021. godine.

"Obzirom na potporu države, EU fondova i dobru cijenu poljoprivrednih proizvoda, prodaja mehanizacije je solidna, ali željeli bismo poboljšati i prodaju traktora koja je u usporedbi s prodajom priključaka znatno pala. Upravo su sajmovi mjesta na kojima kupci na jednom mjestu mogu razgledati kompletan program i sve brendove", rekao je Željko Paranos, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije.

Uništava se egzistencija brojnih obitelji 

Sajam u Benkovcu najveći je regionalni sajam u Dalmaciji i u stogodišnjoj povijesti drugi put se dogodilo da se ne održava. Prvi put je to bilo za vrijeme Domovinskog rata. Benkovački sajam održava se svakog desetog u mjesecu. Zadnji kojeg su održali bio je u skladu s epidemiološkim mjerama, imali su i kontrolu Stožera Civile zaštite i sve je bilo u najboljem redu, nisu imali nikakvih primjedba. "Sada u pandemiji nismo imali osam sajmova. Šteta je velika, ali još veću štetu pretrpjeli su naši izlagači, većinom mali OPG-ovci koji svoje proizvode prodaju na sajmovima“, rekao je Ivan Mitrović, direktor navedenog sajma.

Davor Majić, direktor Regionalne veletržnice Osijek je istaknuo kako nedjeljom organiziraju Zelenu tržnicu gdje se pojavljuju proizvođači od Virovitice do Vukovara. Aktualno je vrijeme prodaje rasada pa se proizvođači moraju snalaziti na druge načine je dostupnost kupcima ograničena.

Ugrožena je egzistencija sajmova, tvrtki, obrat i OPG-ova, upozorio je Miroslav Filipčić 

"Obujam prodaje znatno je smanjen tako da neodržavanje sajma ne donosi štetu samo nama i već se uništava egzistencija brojnih obitelji koji prodaju na tržnici. Nedjelja je jedini dan kada mogu doći prodavati jer su ostalim danima u svojim njivama, plastenicima i staklenicima“, rekao je Majić.

Udruga hrvatskih sajmova i Udruga prodavatelja poljoprivredne mehanizacije apeliraju na Nacionalni stožer civilne zaštite da uvaži argumente i da uz poštivanje svih epidemioloških mjera dozvoli rad sajmova na otvorenom.


Fotoprilog


Tagovi

Sajmovi Apel Bjelovarski sajam Pandemija Miroslav Filipčić Davorin Posavac Ivan Mitrović Davor Majić Željko Paranos


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.


Partner